Kawa może zmniejszać ryzyko demencji u kobiet
Spożywanie kofeiny ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych u kobiet - wynika z badań opublikowanych na łamach "The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences".
Świadczą o tym wyniki Women's Health Initiative Memory Study, badań, podczas których gromadzono dane dotyczące 6467 kobiet po 65. roku życia. Naukowcy z Uniwersytetu Wisconsin-Milwaukee w USA analizowali w tej grupie zależność pomiędzy ilością spożywanej kofeiny a ryzykiem rozwoju demencji.
W ciągu trwających 10 lat obserwacji demencję lub ogólne zaburzenia poznawcze zdiagnozowano u 388 uczestniczek. Po zestawieniu danych naukowcy ustalili, że spożywanie ponad 261 mg kofeiny dziennie (2-3 filiżanki kawy) miało związek ze zmniejszeniem ryzyka demencji o 36 proc. w porównaniu z kobietami spożywającymi dziennie średnio 64 mg kofeiny.
"Rośnie liczba badań potwierdzających, że spożycie kofeiny może stanowić czynnik potencjalnie chroniący przed zaburzeniami poznawczymi. Jest to ekscytujące, biorąc pod uwagę fakt, że spożycie kofeiny jest łatwo modyfikowalnym czynnikiem dietetycznym z niewieloma przeciwwskazaniami. Dalsze badania pomogą nam lepiej zrozumieć mechanizmy leżące u podstaw ochronnego działania kofeiny" - mówi prowadząca badania dr Ira Driscoll.