Kawa na zdrowie
Picie od trzech do pięciu filiżanek kawy to samo zdrowie, wynika z najnowszych badań. Specjaliści wskazują, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, chorób neurologicznych i cukrzycy typu 2.
- Bioaktywne związki znajdujące się w kawie powodują zmniejszenie insulinoodporności, wpływają również na obniżenie stanów zapalnych, co pozwala wyjaśnić nasze wnioski płynące z badań odnoszące się do zdrowotnych właściwości kawy - podkreśla Ming Ding z Harvard T.H.Chan School of Public Health. Badacze podkreślają, że na wyniki badań nie miała wpływu zawartość kofeiny w kawie, co oznacza, że kawa bezkofeinowa również spełnia tę profilaktyczną rolę.
Współautor badania profesor Frank Hu z Harvard T.H.Chan School of Public Health, przyznał, że to badanie dostarcza dalszych dowodów, że umiarkowane spożycie kawy może mieć działanie prozdrowotne, a wręcz profilaktyczne.
- Należy jednak pamiętać, że w profilaktyce zdrowotnej istotne jest zachowanie i nieustanne dbanie o takie elementy jak prawidłowa dieta, aktywność fizyczna. Są to czynniki konieczne dla zachowania zdrowia" - podkreśla Emily Reeve z British Heart Foundation.