Kefir wodny: Najlepszy na jelita i dobre trawienie
Kefir wodny to cenny dla organizmu probiotyk. Występujące w nim dobre bakterie oczyszczają organizm, regulują pracę jelit i wspomagają procesy trawienne. Pomogą zwalczyć biegunki, zaparcia i wzdęcia. Stymulują też układ odpornościowy i spowalniają namnażanie drobnoustrojów w organizmie – bakterii, wirusów i grzybów. Kefir wodny wspiera także pracę wątroby i nerek, niweluje objawy alergii i poprawia kondycję skóry. Doceniają go osoby zmagające się z trądzikiem, a nawet atopowym zapaleniem skóry. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kefir wodny i w jaki sposób go stosować.
Kefir wodny to napój składający się z wody, cukru i ziaren kefiru wodnego, które nazywane są także kryształkami japońskimi, perłami tybetańskimi lub algami japońskimi. Wszystkie nazwy są bardzo mylące, ponieważ białe przezroczyste granulki najprawdopodobniej pochodzą z kaktusów rosnących w Meksyku. Składają się z bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które współdziałają ze sobą w symbiozie i bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Wyglądają jak drobno potłuczone szkło, są niemal przezroczyste i mają lekko galaretowatą konsystencję. Kefir wodny powstaje w procesie ich fermentacji. Trzeba pamiętać, że zawiera alkohol, którego ilość jest uzależniona od ilości dodanego cukru. Napój ma lekko słodki smak i jest gazowany. Dlaczego warto stosować wodny kefir?
Kefir wodny posiada zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i trawienny. Znajdujące się w nim żywe bakterie regulują pracę jelit i regenerują naturalną mikroflorę, są szczególnie pomocne w trakcie i po antybiotykoterapii. Jego picie chroni zęby przed próchnicą. Kefir wodny zapobiega także namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów w organizmie – grzybów i wirusów. Jest pomocny przy biegunkach i zaparciach – jego regularne spożywanie pozwala unormować pracę jelit, a także poprawić przyswajalność witamin i minerałów przez organizm. Kefir wodny zmniejsza też objawy nietolerancji laktozy, dlatego jest polecany osobom uczulonym na krowie mleko.
Kryształki japońskie poddane fermentacji wspierają również procesy metaboliczne wątroby i przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego stymulują z kolei funkcjonowanie układu immunologicznego i wzmacniają odporność. Kefir wodny wpływa też bardzo pozytywnie na skórę – łagodzi objawy alergii i trądziku – można go stosować jako oczyszczający tonik do twarzy.
Do pierwszego przygotowania kefiru potrzebne będą 2 łyżki kryształków japońskich. Można je kupić w sklepach internetowych. 1,5 litra przegotowanej i wystudzonej wody wlej do słoika o pojemności 2 litrów. Dodaj 4 płaskie łyżki cukru i rozmieszaj je drewnianą łyżką. Do roztworu dodaj kryształki, a słoik przykryj szczelnie gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Następnie odcedź napój przez sito i przelej go do butelki. Pozostałych kryształków możesz wciąż używać – wystarczy opłukać je wodą, a następnie użyć do przygotowania kolejnego kefiru wodnego. Jeśli nie chcesz z nich korzystać, opłucz je i wysusz na papierowym ręczniku, a następnie włóż do plastikowego szczelnego woreczka i przechowuj w lodówce (maksymalnie do pół roku).
Na początku stosowania należy pić szklankę kefiru dziennie, z czasem można zwiększyć dawkę do jednego litra w ciągu doby. Napój może być bazą koktajli owocowych i warzywnych. Wodny kefir sprawdzi się jako tonik do twarzy.
Kefiru wodnego nie powinny spożywać osoby o osłabionej odporności (np. z wirusem HIV), ponieważ w trakcie samodzielnego przygotowywania napoju może dojść do jego skażenia szkodliwymi grzybami. Produkują one chorobotwórcze toksyny szczególnie groźne dla osób mających problem z prawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego. Napojów powstałych w procesie fermentacji powinny także unikać osoby cierpiące na grzybicę. Ze względu na sporą zawartość cukru jego spożywanie powinni skonsultować z lekarzem diabetycy. Kefir wodny zawiera też alkohol, więc nie należy podawać go dzieciom ani stosować w trakcie ciąży i karmienia piersią.