Reklama

Kilkudniowe głodówki: Czy naprawdę wydłużają życie?

Praktyka przerywanych postów i kilkudniowych diet stała się bardzo popularna w ostatnich latach. Dlaczego? Okazało się, że taki rodzaj diety pozytywnie działa na nasze zdrowie, a także wydłuża życie! Jak wiadomo, celem kilkudniowych głodówek jest szybka utrata kilogramów. Naukowcy odkryli, że przerywane posty zmniejszają również ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób, w tym nowotworów. Kilkudniowe głodówki nie są zatem tak szkodliwe dla naszego zdrowia, jak twierdzi większość dietetyków, a wręcz przeciwnie!

Co to jest chwilowa lub kilkudniowa głodówka?

Chwilowa głodówka lub przerywany post to nazwy określające specyficzny rodzaj diety, która zazwyczaj jest bardzo rygorystyczna, trwa kilka dni, a jej celem jest pozbycie się w krótkim czasie jak największej ilości kilogramów i oczyszczenie organizmu z toksyn. Przerywany post oparty jest zazwyczaj na kilkudniowym harmonogramie, który określa jak, kiedy i w jakich ilościach należy przyjmować ustalone wcześniej źródła kalorii.

Wyróżnić można trzy popularne typy głodówek:

1. Nazywana „szesnaście na osiem”. W tej głodówce pomija się śniadanie i znacznie ogranicza okres spożywania pokarmów – do ośmiu godzin. Następnie przychodzi czas na 16-godzinny post.

Reklama

2. Kolejny rodzaj głodówki polega na zaprzestaniu raz lub dwa razy na tydzień spożywania pokarmów na 24 godziny.

3. Trzecia metoda, tzw. głodówka „pięć na dwa”, cechuje się spożywaniem około 500 kalorii przez dwa dni pod rząd w ciągu tygodnia. W pozostałe pięć dni dieta pozostaje taka, jak zwykle.

Żadnej z tych głodówek nie powinny stosować kobiety w ciąży, a także osoby zmagające się z poważnymi przewlekłymi chorobami. Zdrowe osoby powinny skonsultować rozpoczęcie kilkudniowej głodówki z lekarzem.

Oto kilka powodów, dla których warto od czasu do czasu zastosować głodówkę:

1. Wydłużają życie

Badania, które przeprowadzono na zwierzętach wykazały, że te, które co kilka dni dostawały znacznie mniejszą ilość jedzenia i nie jadły porannego posiłku, żyły dłużej niż zwierzęta, które jadły regularnie. Naukowcy twierdzą, że systematyczne stosowanie kilkudniowych głodówek dodaje organizmowi energii i witalności, a w konsekwencji wydłuża nasze życie.

2. Wspomagają odchudzanie

Stosując kilkudniowe posty, znacznie zmniejszamy ilość kalorii dostarczanych do organizmu. W efekcie poprawie ulega przemiana materii, a nasz organizm szybciej spala tłuszcz, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia.

3. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego

Badania naukowe udowodniły również pozytywny wpływ przerywanych postów na układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że podczas kilkudniowej głodówki nasz organizm oczyszcza się z toksyn, poprawie ulega przepływ krwi, a w konsekwencji układ sercowo-naczyniowy lepiej pracuje. Ponadto, kilkudniowe głodówki pomagają obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i zawałom serca.

4. Naprawiają uszkodzone komórki

Kilkudniowe głodówki sprzyjają również naprawie komórek oraz wspomagają eliminację szkodliwych odpadów odpowiedzialnych za niszczenie komórek. Wniosek jest następujący: przerywane posty przyczyniają się do utrzymania zdrowia i prawidłowej pracy całego organizmu. Ponadto, hamują proces starzenia się skóry.

5. Obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy

W czasie kilkudniowego postu nasz organizm pozbywa się również nadmiaru szkodliwego cukru, który może być przyczyną rozwoju cukrzycy. Co więcej, systematyczne stosowanie przerywanych postów stabilizuje poziom cukru we krwi. Kilkudniowe głodówki zmniejszają przede wszystkim odporność organizmu na insulinę, jednocześnie obniżając ryzyko wystąpienia cukrzycy.

6. Wzmacniają odporność organizmu

Kilkudniowe diety zmuszają nasz organizm do przetrwania bez dostarczanych mu codziennie składników odżywczych. W efekcie staje się on mocniejszy i łatwiej radzi sobie w walce z bakteriami i wirusami.

Warto pamiętać

Mimo że udowodniono pozytywne działanie kilkudniowych, rygorystycznych diet na nasze zdrowie i długość życia, warto stosować je z rozsądkiem. Nie należy zapominać o regularnym dostarczaniu płynów do organizmu oraz podstawowych wartości odżywczych w okresie stosowania diety. Ponadto, rozpoczęcie każdej kilkudniowej głodówki warto skonsultować z lekarzem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy