Reklama

Kiszone buraki: Dlaczego są takie zdrowe?

Buraki uznawane są za jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają cenne witaminy i minerały, dlatego chronią organizm przed wieloma chorobami. Poza tym trudno wyobrazić sobie wiele tradycyjnych polskich dań bez tego niezwykłego warzywa. Podobnie jak znane wszystkim ogórki i kapustę buraki można z powodzeniem kisić. Ta naturalna metoda konserwacji nie odbiera warzywom zdrowotnych właściwości i sprawia, że wiele zyskują. Są smakowite, niskokaloryczne oraz pełne witamin i mikroelementów. Poza tym uzyskany z kiszenia sok jest najlepszy na detoksykację organizmu, a niektórzy uznają go też za afrodyzjak. Co warto jeszcze wiedzieć o kiszonych burakach? Sprawdźmy.

Dlaczego kisi się buraki?

Kiszone buraki pozostają jeszcze w tyle za kiszonymi ogórkami, ale zyskują coraz większą popularność. Uchodzą za prawdziwą skarbnicę cennych wartości odżywczych. Znaleźć można w nich witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. Dostarczają też kwasu mlekowego, niezbędnego dla układu pokarmowego błonnika, a także kwercetyny – silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybiczych - który niszczy obecne w organizmie wolne rodniki.

Komu polecane są kiszone buraki?

Kiszone buraki dostarczają solidnej ilości żelaza i dlatego polecane są wszystkim tym, którzy zmagają się z obniżoną odpornością. Chronią organizm przed wirusami, bakteriami i chorobami grzybiczymi; pomagają też unormować poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Z kolei zawarte w nich witaminy oraz kwercetyna rozprawiają się z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy. Warto jeść je w czasie rekonwalescencji, gdy organizm jest osłabiony antybiotykoterapią.

Reklama

Nie tylko kiszone buraki

Korzyści zdrowotne przynosi też picie soku buraczanego, który powstaje podczas kiszenia. Działa detoksykacyjnie i doskonale oczyszcza ciało po zatruciach pokarmowych, przywraca naturalną mikroflorę bakteryjną w jelitach, wpierając równocześnie pracę układu pokarmowego oraz naturalnie wzmacnia odporność całego organizmu. Poza tym w oczach wielu osób uchodzi za najlepszy sposób na kaca.

Kiszone buraki a odchudzanie

Kiszone buraki zalecane są wszystkim dbającym o szczupłą sylwetkę. Dzięki obecności pełnowartościowego błonnika wspierają pracę układu pokarmowego - pomagają jelitom w usuwaniu zbędnych substancji, ułatwiają wchłanianie witamin, podkręcają metabolizm - i zapewniają na długo uczucie sytości. Poza tym dodają energii, poprawiają koncentrację i są, rzecz jasna, niskokaloryczne.

Przeciwwskazania

Choć kiszone buraki i sok z kiszonych buraków są bardzo korzystne dla zdrowia, to niektórym mogą zaszkodzić. Ostrożność powinny zachować m.in. osoby zmagające się z chorobami reumatycznymi czy kamicą nerkową oraz cukrzycy. (Buraki mają wysoki indeks glikemiczny i szybko podnoszą poziom glukozy we krwi).

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy