Klasztorne receptury na nadciśnienie
Zalecenia Św. Hildegardy - benedyktynki z Bingen.
Uczona średniowieczna mniszka na tę przypadłość zalecała post. A także upust krwi - tej metody już się nie stosuje. Można jednak wykorzystać zalecane przez nią ziołowe kuracje.
Napój piołunowy
Wycisnąć sok z piołunu (np. po zmieleniu ziela w maszynce do mięsa). Zagotować 1 l wina ze 150 g miodu. Do jeszcze wrzącego płynu wlać 40 ml soku z piołunu. Natychmiast zestawić z ognia i przelać do sterylnych buteleczek. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Pić po kieliszku likierowym dziennie przed posiłkiem.
Napój pietruszkowo-miodowy
To uniwersalny środek na poprawę krążenia. Do jego przygotowania potrzebujemy 10 świeżych łodyg pietruszki z listkami, 2 łyżki octu winnego, 150 g miodu, 1 l czerwonego wina. Wino, pietruszkę i ocet pogotować 5 minut, dodać miód, gotować jeszcze kolejne 5 minut. Zebrać pianę, płyn przecedzić przez sitko, wlać do wyparzonej szklanej butelki. Pić po kieliszku likierowym do 3 razy dziennie po jedzeniu.