Koktajlem w przeziębienie
Poznaj połączenia naturalnych składników, które wspierają odporność.
Drapanie w gardle, katar, kaszel? Z tymi objawami infekcji rozprawią się prozdrowotne koktajle - najsmaczniejszy sposób na silny układ immunologiczny!
Jabłko, pomarańcza, marchewka
To dawka kwasu foliowego, potasu i witamin A, B6 i C. Zmiksuj dwie marchewki, kwaśne jabłko i obraną pomarańczę. Jeśli koktajl wyda Ci się zbyt słodki, dodaj nieco soku z cytryny (to dodatkowe źródło witaminy C).
Szklankę napoju pij rano, po śniadaniu (możesz nim także zastąpić drugie śniadanie).
Marchew, burak, pomarańcza, imbir i kurkuma
Ten zestaw dostarcza żelaza, wapnia i witamin A, C i E. Stymuluje do pracy układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie.
Obierz, pokrój i zmiksuj 3 średnie marchewki, średniej wielkości burak, pomarańczę, 2 cm imbiru. Dodaj łyżeczkę kurkumy.
Arbuz i kurkuma
Ten pierwszy wzmacnia odporność, zmniejsza towarzyszące grypie i ciężkiemu przeziębieniu bóle mięśni. Dostarcza witamin C i A, magnezu i cynku. Kurkuma działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Po usunięciu nasion miąższ arbuza zmiksuj, dodaj listki mięty (poprawia trawienie) i płaską łyżeczkę kurkumy. Możesz zakwasić dodatkiem soku z cytryny.
Truskawki (mogą być mrożone) i mango
Zmiksuj owoc mango, 10 truskawek, pół szklanki soku pomarańczowego, po 2 łyżki miodu i soku z cytryny.
Jeśli napój będzie za gęsty, dodaj nieco więcej soku. Otrzymasz bombę witamin i antyoksydantów.
Daktyle i pestki dyni
Nasiona dyni wzmacniają odporność, działają pozytywnie na kości, układ moczowy, skórę i włosy, a nawet dolegliwości związane z menopauzą. Dostarczają magnezu i przeciwprzeziębieniowego cynku.
Daktyle chronią przed miażdżycą i nadciśnieniem. Szklankę nasion dyni zalej 3 szklankami wody z dodatkiem soku z cytryny i szczypty soli. Mocz 8 godz. Po zlaniu wody przepłucz kilka razy, zmiksuj z 1/2 szklanki mleka, 2 łyżkami miodu, 3 daktylami bez pestek, odrobiną wanilii.
Nie czekaj, aż dopadnie Cię przeziębienie. Rób sobie takie prozdrowotne koktajle i pij je codziennie. W ten sposób utrzymasz układ immunologiczny na wysokich obrotach przez cały czas. Dzięki temu będzie potrafił obronić Cię przed chorobą i nie pozwoli jej się rozwinąć.