Reklama

Reklama

​Kombucza - bomba witamin czy wielkie oszustwo?

Kombucza, czyli grzyb japoński, to napój, który powstaje w procesie fermentacji słodzonej herbaty. I choć ten opis nie dla każdego brzmi zachęcająco, kombucza ma na całym świecie poważne grono fanów.

Ma kwaskowaty, lekko słodkawy smak. Świetnie orzeźwia i gasi pragnienie, więc jest szczególnie chętnie wybierana w upalne, letnie miesiące. Napój ten był popularny w Polsce zanim do sprzedaży trafiła Coca-Cola, Pepsi i inne gazowane napoje.

Reklama

Ostatnio przeżywa jednak ponowny renesans - kombucza pojawiła się w ofercie wielu firm produkujących napoje. Co to za specyfik?

Myli się jednak ten, kto myśli, że moda na picie napoju z kombuczy to zjawisko ostatnich miesięcy. Kombucza jest dobrze znana amatorom medycyny naturalnej, w której na dobre gości od ponad 2000 lat. 

Napój powstał w Chinach (pierwsza wzmianka na jego temat pochodzi z 220 roku p.n.e.), przez Japonię i Rosję przywędrował do Europy, w  której stał się popularny dopiero na początku XX wieku.

Czym jest kombucza?

Kombucza to grzyb herbaciany, zwany też grzybkiem japońskim. Powstaje on dzięki specjalnym koloniom bakterii i kulturom drożdży (tzw. symbiotycznym) i ma formę stałą, przypominającą meduzę albo placek o galaretowatej strukturze.

Dodanie kombuczy do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, którego efektem jest napój z kombuczy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje