Reklama

Koperek złagodzi bóle stawów

Ta popularna przyprawa ma ogromną moc. Warto dodawać ją do ziemniaków czy zup.

Koperek ma działanie lecznicze, może pomóc m.in. w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego i zapobieganiu, a nawet leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. To dlatego, że zawiera wiele przeciwutleniaczy - w tym flawonoidy, tarpenoidy, garbniki. 

Związki te chronią komórki przed uszkodzeniami, powodowanymi przez niestabilne cząsteczki znane jako wolne rodniki. Koperek leczy też układ pokarmowy. Wypicie naparu z 1 łyżki posiekanej zieleniny zalanej ciepłą wodą pomoże przy wzdęciach czy zgadze. 

Orzeźwiający napój przeciwzapalny: zmiksuj 1 szkl. wody, po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki, kilka listków mięty, obraną cytrynę. Przecedź, dodaj 1 łyżeczkę miodu. Pij po 1/2 szkl. między posiłkami, lub 30 minut przed jedzeniem. 

Reklama

Trzymaj w lodówce do 6 godzin. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy