Korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia triphali

Triphala, cud natury, łączy w sobie moc trzech owoców – liściokwiatu garbnikowego, haritaki i behada. Indyjska medycyna – Ayurveda – zna tę roślinę od tysięcy lat. Dotychczas była stosowana głównie jako tonik dla problemów trawiennych. Ale teraz zaczyna znajdować szersze zastosowanie. Oto lista korzyści z jedzenia triphali wraz ze sposobami jej podawania.

tripala
© Photogenica

Trawienie

triphala
© Photogenica

Mikstura z triphali umożliwia wydalenie z ciała toksycznych osadów zlokalizowanych w układzie trawiennym, a przez to wspomaga proces metabolizmu w organizmie. Triphala nie tylko usuwa z ciała toksyny, lecz także oczyszcza krew, mięśnie oraz tkankę tłuszczową. Z uwagi na te korzyści, jedz regularnie 1,5 łyżeczki triphali przed zaśnięciem, około godziny po ostatnim posiłku. Gdyby jej smak był zbyt gorzki, pij miksturę z rozpuszczoną w wodzie lub soku.

Cebulki włosów

Jeśli wypadają ci włosy, koniecznie sięgnij po triphalę. Ten owoc wzmacnia krążenie krwi w okolicach głowy. Zmieszaj łyżkę triphali z ciepłą wodą. Miksturę należy nałożyć bezpośrednio na włosy i zmyć po 20 minutach. Można także przyjmować kapsułki z triphalą i popijać je ciepłą wodą.

Wzrok

Bardzo skuteczny tonik przywraca oczom zdrowie i wzmacniając ostrość widzenia. Zapobiega także wszelkiego rodzaju infekcjom narządu wzroku. W celu przygotowania toniku weź 1-2 łyżeczki proszku z triphali, rozpuść w wodzie i pozostaw miksturę na noc. Następnego dnia odcedź proszek, a powstałym płynem przemywaj oczy. Czynność powtarzaj codziennie.

Odporność

leczenie tripala
© Photogenica

Triphala, ze względu na swoją wysoką zawartość witaminy C, nie tylko spełnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę, lecz także buduje odporność poprzez oczyszczanie układu trawiennego i wydalniczego. Triphala poprawia krążenie krwi i odżywia ciało od środka poprzez dostarczanie mu odpowiednich substancji odżywczych i minerałów, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Usuwanie nadmiaru tłuszczu

Będąc skutecznym środkiem na oczyszczenie systemu trawiennego organizmu, triphala bardzo łagodnie usuwa z ciała nadmiar tłuszczu oraz substancje toksyczne. Ponadto ma właściwość odtwarzania i odmładzania okładzin przewodu pokarmowego. Spożywaj triphalę dwa razy dziennie jako herbatkę.

Zaparcia

Triphala rozwiązuje problemy zdrowotne związane z systemem żołądkowym. Czy będzie to jakikolwiek problem typu niestrawność czy zaparcie, triphala dołoży wszelkich starań, aby zniwelować te dolegliwości.

Oczyszczanie krwi

triphala
© Photogenica

Triphala obdarzona jest właściwościami, które nie tylko poprawiają krążenie krwi, lecz także oczyszczają ją. Z tego powodu, spożywaj regularnie herbatę z triphali każdego poranka.

Choroby wątroby i płuc

Każdy problem, który uporczywie występuje w wewnętrznym układzie człowieka może być skutecznie rozwiązany przez proszek z triphali. Dzieje się tak również w przypadku przypadłości wątroby i płuc.

Gorączka

Właściwości przeciwutleniające owoców triphali pomagają organizmowi skutecznie walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi gorączkę.

Problemy skórne

triphala
© Photogenica

Do tej pory korzystałeś z różnorodnych środków, aby radzić sobie z problemami skóry. Teraz masz w swoim zasięgu proszkowaną triphalę, która skutecznie usuwa martwy naskórek i przywraca skórze naturalny blask. Jest ona także skuteczna w leczeniu różnorodnych wysypek, blizn i poparzeń słonecznych.

Cholesterol

Jeśli jesz dużo niezdrowych pokarmów, poziom cholesterolu w twoim organizmie zapewne jest zaburzony. Triphala ma właściwości regulujące cholesterol i przywraca równowagę organizmie.

Infekcje bakteryjne

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe triphali chronią nasz organizm przed wszelkimi infekcjami bateryjnymi, wirusowym oraz przed AIDS. Dla najlepszego efektu, pij herbaty z triphali lub przyjmuj ją w formie kapsułek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas