Reklama

Korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia triphali

Triphala, cud natury, łączy w sobie moc trzech owoców – liściokwiatu garbnikowego, haritaki i behada. Indyjska medycyna – Ayurveda – zna tę roślinę od tysięcy lat. Dotychczas była stosowana głównie jako tonik dla problemów trawiennych. Ale teraz zaczyna znajdować szersze zastosowanie. Oto lista korzyści z jedzenia triphali wraz ze sposobami jej podawania.

Trawienie

Mikstura z triphali umożliwia wydalenie z ciała toksycznych osadów zlokalizowanych w układzie trawiennym, a przez to wspomaga proces metabolizmu w organizmie. Triphala nie tylko usuwa z ciała toksyny, lecz także oczyszcza krew, mięśnie oraz tkankę tłuszczową. Z uwagi na te korzyści, jedz regularnie 1,5 łyżeczki triphali przed zaśnięciem, około godziny po ostatnim posiłku. Gdyby jej smak był zbyt gorzki, pij miksturę z rozpuszczoną w wodzie lub soku.

Cebulki włosów

Jeśli wypadają ci włosy, koniecznie sięgnij po triphalę. Ten owoc wzmacnia krążenie krwi w okolicach głowy. Zmieszaj łyżkę triphali z ciepłą wodą. Miksturę należy nałożyć bezpośrednio na włosy i zmyć po 20 minutach. Można także przyjmować kapsułki z triphalą i popijać je ciepłą wodą.

Reklama

Wzrok

Bardzo skuteczny tonik przywraca oczom zdrowie i wzmacniając ostrość widzenia. Zapobiega także wszelkiego rodzaju infekcjom narządu wzroku. W celu przygotowania toniku weź 1-2 łyżeczki proszku z triphali, rozpuść w wodzie i pozostaw miksturę na noc. Następnego dnia odcedź proszek, a powstałym płynem przemywaj oczy. Czynność powtarzaj codziennie.

Odporność

Triphala, ze względu na swoją wysoką zawartość witaminy C, nie tylko spełnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę, lecz także buduje odporność poprzez oczyszczanie układu trawiennego i wydalniczego. Triphala poprawia krążenie krwi i odżywia ciało od środka poprzez dostarczanie mu odpowiednich substancji odżywczych i minerałów, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Usuwanie nadmiaru tłuszczu

Będąc skutecznym środkiem na oczyszczenie systemu trawiennego organizmu, triphala bardzo łagodnie usuwa z ciała nadmiar tłuszczu oraz substancje toksyczne. Ponadto ma właściwość odtwarzania i odmładzania okładzin przewodu pokarmowego. Spożywaj triphalę dwa razy dziennie jako herbatkę.

Zaparcia

Triphala rozwiązuje problemy zdrowotne związane z systemem żołądkowym. Czy będzie to jakikolwiek problem typu niestrawność czy zaparcie, triphala dołoży wszelkich starań, aby zniwelować te dolegliwości.

Oczyszczanie krwi

Triphala obdarzona jest właściwościami, które nie tylko poprawiają krążenie krwi, lecz także oczyszczają ją. Z tego powodu, spożywaj regularnie herbatę z triphali każdego poranka.

Choroby wątroby i płuc

Każdy problem, który uporczywie występuje w wewnętrznym układzie człowieka może być skutecznie rozwiązany przez proszek z triphali. Dzieje się tak również w przypadku przypadłości wątroby i płuc.

Gorączka

Właściwości przeciwutleniające owoców triphali pomagają organizmowi skutecznie walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi gorączkę.

Problemy skórne

Do tej pory korzystałeś z różnorodnych środków, aby radzić sobie z problemami skóry. Teraz masz w swoim zasięgu proszkowaną triphalę, która skutecznie usuwa martwy naskórek i przywraca skórze naturalny blask. Jest ona także skuteczna w leczeniu różnorodnych wysypek, blizn i poparzeń słonecznych.

Cholesterol

Jeśli jesz dużo niezdrowych pokarmów, poziom cholesterolu w twoim organizmie zapewne jest zaburzony. Triphala ma właściwości regulujące cholesterol i przywraca równowagę organizmie.

Infekcje bakteryjne

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe triphali chronią nasz organizm przed wszelkimi infekcjami bateryjnymi, wirusowym oraz przed AIDS. Dla najlepszego efektu, pij herbaty z triphali lub przyjmuj ją w formie kapsułek.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy