Ksylitol: Właściwości i zastosowania
Wielu z nas ogranicza spożycie cukru albo całkowicie z niego rezygnuje. Niektórzy wybierają inne, zdrowsze alternatywy, takie jak na przykład ksylitol. Zawiera mniej kalorii od swojego białego odpowiednika i ma niższy indeks glikemiczny. Te właściwości sprawiają, że mogą go bez obaw spożywać osoby dbające o szczupłą sylwetkę oraz chorzy na cukrzycę. Trzeba wiedzieć, że ta substancja ma jeszcze inne walory zdrowotne. Czym dokładnie jest ksylitol? Jakie ma zastosowania? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Ksylitol jest naturalną substancją pochodzenia organicznego. Pozyskuje się ją najczęściej z kory brzozy, choć występuje też w niektórych owocach, a także w kukurydzy bądź grzybach. Zalicza się ją do polioli, czyli tzw. alkoholi cukrowych. Ksylitol odznacza się niską kalorycznością oraz niewysokim indeksem glikemicznym. Wyglądem przypomina tradycyjny cukier biały, ale nieznacznie różni się od niego smakiem, niektórym przypominającym miętę.
Właściwości ksylitolu
Ksylitol jest ważnym składnikiem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. Można znaleźć go w wielu produktach codziennego użytku, takich jak pasty do zębów, środki odświeżające oddech oraz preparaty do irygacji nosa i zatok. Ksylitol świetnie nadaje się również do wypieków oraz do przygotowywania przetworów; przede wszystkim z powodu jego smaku, który jest zbliżony do naturalnego cukru. Co ważne, w wysokiej temperaturze nie traci swoich właściwości.
Ksylitol może być świetnym zamiennikiem sacharozy dla osób borykających się z nadwaga oraz tych, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Wynika to z faktu, że jest niskokaloryczny; bowiem w jednym gramie znajdują się jedynie 2 kcal, a w tradycyjnym cukrze jest ich dwa razy więcej.
Ksylitol na zdrowe zęby
Dużo mówi się o szkodliwości i wpływie tradycyjnego cukru białego na kondycję zębów. Sacharoza powoduje demineralizację szkliwa i przyczynia się do rozwoju próchnicy. Ksylitol przywraca równowagę odczynu pH w jamie ustnej. Sprawia również, że zęby nie są podatne na działanie szkodliwych bakterii, które odpowiadają za ich psucie się.
Ksylitol przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Wiele osób jest nieświadoma faktu, jakim zagrożeniem jest zakwaszenie organizmu. Daje ono niejednoznaczne objawy, które zrzucamy na karb braku witamin i minerałów w organizmie. Najczęściej ujawnia się błahymi i bagatelizowanymi przez większość niedyspozycjami, takimi jak ból głowy, chroniczne zmęczenie, osłabienie organizmu albo ciągłe i nawracające infekcje. Aby pozbyć się zakwaszenia organizmu wystarczy zrezygnować z pewnych produktów oraz włączyć do diety ich zdrowsze odpowiedniki. Odstawienie cukru i zastąpienie go ksylitolem daje rewelacyjny efekt.
Zakwaszenie organizmu oraz wysokie spożycie sacharozy może wpłynąć na rozwój infekcji grzybiczych. Najczęściej pojawiają się one w obrębie jamy ustnej, a niekiedy także w miejscach intymnych. Ksylitol nie oddziałuje na rozwój nieprzyjemnych i wstydliwych dolegliwości, a jego stosowanie może zahamować ich rozwój.
Czy ksylitol może być szkodliwy?
Lista zdrowotnych właściwości ksylitolu jest długa, jednak czasami może on również zaszkodzić. Przede wszystkim nie powinno się go nadużywać, ponieważ w większych ilościach prowadzi do powstania nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, takich jak wzdęcia, biegunka albo niestrawność. Oczywiście, nie są to trwałe skutki uboczne spożywania ksylitolu, ale warto organizm do nowej substancji stopniowo przyzwyczajać. Zalecana dawka przyjmowania tej alternatywy sacharozy wynosi nie więcej niż trzy łyżeczki.