Reklama

Które owoce mają najwięcej cukru?

Warzywa i owoce powinny stanowić niezbędny element naszej diety, bo są doskonałym źródłem witamin, błonnika, dobrze przyswajalnych węglowodanów oraz cennych przeciwutleniaczy.

Owoce spożywane w rozsądnych ilościach mogą tylko pomóc w utrzymaniu zdrowia. Sprawa komplikuje się jednak, gdy na co dzień jemy dużo owoców o podwyższonej wartości kalorycznej.

Na czele "najsłodszych" owoców plasują ich... suszone wersje. Dodatkowo, producenci wychodzą na przeciw oczekiwaniom konsumenta i dosładzają tego typu przekąski. W związku z tym warto zawsze dokładnie sprawdzić skład takiego produktu.

Najmniej kaloryczne owoce mają wysoką zawartość wody, a co za tym idzie - znaczniej pomniejszoną objętość cukrów prostych. W tej grupie znajdują się m.in. melon, arbuz, truskawki czy porzeczki.

Reklama

Które owoce są najbardziej kaloryczne? Zobacz wideo!

x-news/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy