Które pokarmy najczęściej powodują refluks?
Refluks, potocznie nazywany zgagą, charakteryzuje się uciążliwym i przykrym uczuciem pieczenia w żołądku i okolicach przełyku. Kiedy zjadamy bardzo dużo kwaśnych pokarmów, wówczas nasz organizm przyzwyczaja się do takiej diety. Z kolei nasz żołądek nie może wystarczająco szybko strawić zjedzonego pokarmu, wytworzone kwasy płynne wracają do przełyku dając uczucie nieprzyjemnego pieczenia. Istnieje wiele domowych sposobów na zmniejszenie wytwarzania kwasów żołądkowych powodujących refluks. Możemy określić, które pokarmy najczęściej wywołują nadkwaśność powodującą refluks.
Trudniejszymi do strawienia przez nasz żołądek są pokarmy smażone, posiadające dużą zawartość tłuszczów, które powodują spustoszenie w naszym przewodzie pokarmowym.
Te pokarmy są ciężkie, tym samym spowalniają proces trawienia. Do strawienia ciężkich nasączonych tłuszczem produktów organizm musi wytworzyć więcej kwasów, które mogą w ostateczności przenieść się do góry do przełyku. Smażone produkty długo zalegają w naszych żołądkach, czym powodują zwiększone ciśnienie w żołądku.
Słodkie wypieki
Słodycze, takie jak ciasta i ciasteczka tworzą kwaśne środowisko dla naszego organizmu, zwłaszcza jeśli są one przetwarzane i wypiekane z produktów pełnych sztucznych barwników i konserwantów. Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać wszelkich form rafinowanego cukru białego i wzbogaconej mąki, ponieważ zajmują one najwyższe miejsce na wykresie produktów powodujących nadkwaśność.
Kawa powoduje zwiększenie wydzielania kwasów żołądkowych co może powodować powstawaniu refluksu.
Napoje gazowane
Napoje gazowane powodują podwyższenie poziomu ciśnienia w żołądku, co z kolei zwiększa w naszym organizmie reakcje kwasowe. Jako alternatywę należy pić więcej wody niegazowanej, która nie jest zbyt zimna. Należy szczególnie przed snem trzymać się z dala od kwaśnych soków owocowych, takich jak na przykład sok pomarańczowy.
Gorące i pikantne przekąski
Może się to wydawać oczywiste, ale pikantna żywność sprzyja powstawaniu nadkwaśności, a tym samym powoduje refluks. Należy w swojej diecie unikać papryki chili, ostrych sosów i gorących pokarmów.
Alkohol nie tylko zwiększa stężenie kwasu żołądkowego w organizmie, ale także odwadnia nasz organizm i może spowodować wymioty. Alkohol naraża nas na złe trawienie w dniu spożywania lub na zwiększoną ilość wytwarzania kwasu i refluks w dniu następnym.
Mięso
Tłuste mięso jest jednym z najtrudniejszych pokarmów do strawienia dla naszego żołądka. Ogólnie rzecz biorąc, mięso, które jest uboższe w tłuszcze (ryby, chude kurczak, indyk) powoduje wytwarzanie mniejszej ilości kwasów, podczas gdy gruby soczysty stek wymaga od żołądka zwiększonej ilości wytwarzania kwasu w żołądku. Wskazanym jest ograniczenie spożycia mięsa do 2-3x w tygodniu, a także dokładnie żuć przed połknięciem. Jeszcze lepiej jest wyeliminować jak najwięcej mięsa z codziennej diety i jeść na co dzień dużo surowych owoców i warzyw.
Przetworzony nabiał
Kubek zimnego, kremowego mleka może zapewnić tymczasową ulgę od objawów kwaśnego refluksu, jednak lepiej sięgnąć po szklankę wody. Mleko wywołuje nadmierne wydzielanie kwasu, zwłaszcza gdy pijemy go gdy żołądek jest pełny.