Który miód jest najzdrowszy?
Na pytanie: „który miód jest zdrowy?”, pszczelarze odpowiadają: każdy, jednak nie wszystkie jego rodzaje wspomagają leczenie tych samych dolegliwości. Pewnym jest to, że podczas pierwszych objawów przeziębienia i grypy każdy miód może złagodzić przykre ich skutki, ale warto wiedzieć, który wybrać, aby pozbyć się innych, popularnych schorzeń
Poprawia działanie narządów takich jak: trzustka, wątroba i nerki. Dodatkowo zbawiennie działa na układ pokarmowy, krążenia i oddechowy. Pomaga pozbyć się wrzodów, zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga gojenie się ran.
Miód akacjowy
Działa łagodząco w stanach zapalnych żołądka i jelit. Polepsza trawienie i pomaga pozbyć się nadkwasoty. Działa uspokajająco i wyciszająco – wspomaga długi i zdrowy sen.
Miód wrzosowy
Pomocny w dolegliwościach układu pokarmowego i moczowego. Leczy schorzenia pęcherza, prostaty oraz kamicę nerkową. Łagodzi choroby jelitowe i zmniejsza podatność na biegunki. Dodatkowo ma działanie antybakteryjne i zwiększa odporność.
Miód gryczany
Wykazano, że ma działanie odtruwające. Poza tym działa regeneracyjne na kości i stawy. Jest dobry na poprawę pamięci i koncentracji oraz wspomaga wzrok i słuch.
Działa łagodząco na jelita i cały układ trawienny – dodatkowo wspomaga jego prawidłowe działanie. Polecany przy schorzeniach dróg oddechowych: wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i jest stosowany jako środek wykrztuśny.
Miód lipowy
Wykazuje działanie antybakteryjnie – świetnie sprawdza się jako środek wspomagający walkę z dolegliwościami dróg oddechowych: kataru, kaszlu, bólu gardła. Dodatkowo działa uspokajająco i przeciwgorączkowo.
Miód spadziowy
Miód spadziowy różni się pochodzeniem od tego pozyskiwanego z nektaru, jednak też ma dobroczynne dla zdrowia właściwości: poprawia pracę serca i polepsza przemianę materii. Poleca się go w leczeniu schorzeń żołądkowych, obniża ciśnienie i wzmacnia odporność.
Oczywiste jest to, że miód sztuczny nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych – jedynie ten naturalny ma dobroczynne dla organizmu działanie. Najlepiej kupować go od pszczelarzy: wtedy ma się pewność, że jest zdrowy i bez dodatku cukru czy syropów fruktozowo-glukozowych. Miód może występować pod dwoma postaciami: płynnej i skrystalizowanej – obie mają takie same zalety. Cukrzenie się jest procesem naturalnym i w zależności od surowca, z którego się go otrzymuje, czas ten może się wydłużyć. Warto pamiętać, że miód pod wpływem temperatury traci swoje właściwości. Jednak proces ten jest długotrwały, zatem gorący kubek herbaty nim posłodzony i wypity od razu nadal będzie zdrowy. Miód nie tylko nadaje się do spożycia ale jest składnikiem domowych kosmetyków. Może stanowić składnik maseczki na twarz, posmarowany na skórę będzie remedium na problemy skórne, a ten w wersji skrystalizowanej sprawdzi się jako peeling.