Kuracja dla świetnej figury
Przez 5 dni w tygodniu odżywiasz się normalnie, a w 2 pozostałe pościsz. Oto sposób dr. Mosleya na superformę!
Dieta ta może okazać się wręcz idealna dla niejednej z nas! Podczas jej stosowania nie musisz głodzić się każdego dnia. Wystarczy, że przez dwa dni w tygodniu będziesz pościć, jedząc 1/4 tego co normalnie. Poznaj zasady popularnej na całym świecie kuracji 5:2. Jej stosowanie ułatwią ci przepisy na dania postne i pomysły na lekkie, zdrowe przekąski.
1. Przez 5 dni w tygodniu jesz, na co masz ochotę. Oczywiście, jeśli zależy ci na utracie kilogramów, musisz pamiętać, by nie się na zapas! Spożywaj 5–6 niewielkich posiłków dziennie (w sumie ok. 1800–2000 kcal). Powinny być one bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i produkty pełnoziarniste. Połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa lub owoce – surowe lub gotowane!
2. Pozostałe 2 dni w tygodniu pościsz. Możesz wówczas dostarczyć organizmowi jedynie 500 kcal. Jesz lekkie śniadanie (np. do 150 kcal) i obiadokolację (do 250 kcal). Pomiędzy posiłkami sięgasz po 2 małe przekąski (do 50 kcal), najlepiej warzywne.
3. Pamiętasz o piciu niegazowanej wody mineralnej! W ciągu dnia powinnaś wypić jej ok. 2–3 litrów. Do tego dołącz herbaty ziołowe. Ogranicz natomiast picie kawy oraz mleka.
Wszystko jedno, w które dni w tygodniu będziesz pościć. Nie muszą, a nawet nie powinny one następować po sobie. Jeśli wiesz np., że w weekend czeka cię spotkanie towarzyskie albo w środku tygodnia służbowo, post przełóż na inny dzień. Nie zmuszaj się też do głodówki, jeśli nie czujesz się dobrze, jesteś zdenerwowana czy zmęczona. Pamiętaj, że kuracja ma sprawiać ci radość!
Oczyszczenie organizmu Dni postne to znakomity sposób na pozbycie się z organizmu toksyn. Głodówka sprawi, że szybko poczujesz się lekko. Zdecydowanie poprawi się też twoje samopoczucie! Obkurczenie żołądka: Dwa dni w tygodniu, w których jesz niewiele, sprawią, że żołądek zmniejszy się i nie będziesz odczuwała głodu. Dzięki temu w dni bez postu też zaczniesz jeść mniej niż dotychczas. Utrata wagi: Stosując dietę 5:2 możesz chudnąć ponad pół kilograma tygodniowo!
Jeśli cierpisz na zburzenia układu krążenia albo dolegliwości układu pokarmowego, koniecznie skonsultuj z lekarzem, czy możesz stosować dietę 5:2.
Z kuracji koniecznie zrezygnuj, gdy chorujesz na cukrzycę oraz gdy jesteś w ciąży lub karmisz piersią.
Mało kaloryczne, wysokobiałkowe, o niskim indeksie glikemicznym. To trzy najważniejsze cechy produktów, które powinny dominować w twoim jadłospisie, zwłaszcza podczas dni postnych!
Lekkie produkty o dużej zawartości białka mają wiele zalet! Przede wszystkim znakomicie sycą. Poza tym dostarczają mniej kalorii, niż potrzebuje organizm, by je strawić. Jedząc więc ryby morskie, filety z kurczaka oraz indyka, jajka i chudy twaróg, łatwiej spalasz tłuszcz i szybciej tracisz na wadze!
Produkty o niskim indeksie glikemicznym zapobiegają wahaniom poziomu glukozy we krwi. Sięgaj więc np. po pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane i kaszę gryczaną.
Dzień postny w diecie 5:2 nie oznacza absolutnej głodówki! Musisz jednak tak zaplanować menu, by w ciągu doby dostarczyć organizmowi tylko 500 kcal. Zadanie ułatwią ci nasze przykładowe przepisy na dania główne. Ich wartość nie przekracza 250 kcal. Są nie tylko lekkie i zdrowe, ale też bardzo smaczne!
■ 15 dag piersi kurczaka pokrój w większą kostkę. Wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek, łyżką soku cytrynowego i łyżeczką ziół prowansalskich.
■ 1/3 cukinii pokrój w plastry, a po 1/2 czerwonej, żółtej i zie lonej papryki na kawałki.
■ Warzywa i mięso ponabijaj na przemian na patyczki do szaszłyków. Grilluj 15 minut.
■ Cukinię umyj i odetnij końce. Rozetnij ją wzdłuż na pół (ew. tak, by powstał koszyczek). Łyżeczką wydrąż miąższ i posiekaj go.
■ 10 dag chudego twarogu wymieszaj z łyżką naturalnego jogurtu i miąższem z cukini.
■ Dodaj 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i po łyżeczce posiekanych pistacji i ziół. Nadziej cukinię. Piecz 15 min w 180 st.
■ 15 dag filetu z dorsza skrop sokiem z cytryny oraz odrobiną oliwy. Rybę przypraw białym pieprzem. Grilluj 20 min.
■ Przygotuj sałatkę z 4 listków sałaty, 3 pokrojonych rzodkiewek, ogórka gruntowego oraz łyżki posiekanego koperku.
■ Warzywa skrop łyżeczką octu jabłkowego, zjedz z rybą.
■ Oczyść i ugotuj w lekko posolonej wodzie 4 szparagi (białe lub zielone). Opłucz i osusz garść listków rukoli.
■ Ugotuj na twardo 1 jajko. Obierz je i pokrój. Potnij na połówki 5 pomidorków koktajlowych. Przygotowane składniki ułóż na talerzu. Skrop oliwą, octem i oprósz pieprzem.
Pomiędzy śniadaniem, a obiadokolacją warto sięgnąć po niskokaloryczne smakołyki, które nasycą żołądek i dostarczą organizmowi niezbędne składniki mineralne. Na co możesz sobie pozwolić w dniu postu?
Chrup warzywa! 25 dag marchewki zawiera tylko 50 kcal, a taką porcją można się nasycić! Podobną wartość kaloryczną mają też: papryka, cukinia, seler naciowy i ogórki (też kiszone i konserwowe!).
Pij koktajle warzywne. Warto przygotowywać je z różnorodnych jarzyn. Ich bazą powinny być warzywa soczyste, np. pomidory, marchew, ogórki. Marchew dobrze komponuje się z selerem korzeniowym, pomidorz papryką, a ogórek z selerem naciowym. Do koktajli dodawaj dużo ziół, nie przyprawiaj ich solą.
Zaspokój apetyt smakołykami, które nie przekraczają 50 kcal. Polecamy np. małe jabłko, 1/2 banana, 2 wafle ryżowe.