Kuracja po antybiotykach. Co na osłabienie organizmu
Obawiasz się, że lekarstwo, które wyleczyło cię z infekcji, mogło jednak osłabić organizm i uczynić go podatniejszym na inne choroby? To można zmienić!
Tak to już jest z lekarstwami, że na jedno pomagają, a na drugie szkodzą... Antybiotyki, tak pomocne w walce z paciorkowcami czy gronkowcami, zwalczają też tzw. dobre bakterie. A to już nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Aby uzupełnić te straty, lekarz zwykle zaleca przyjmowanie razem z antybiotykiem preparatu probiotyczno-prebiotycznego. Po chorobie twój organizm też wymaga specjalnego traktowania!
Znajdujące się w naszym układzie pokarmowym dobre bakterie wpływają na wiele tkanek i narządów, także tych odległych. Ostatnie badania wskazują, że oddziaływują m.in. na układ nerwowy.
Gdy potrawę zawierającą dobre bakterie (probiotyczną) połączysz z potrawą, która dostarczy im pożywki (prebiotyczną), danie będzie naturalnym synbiotykiem. Taka dieta pomoże ci odbudować ochronną mikroflorę w organizmie i w przyszłości uniknąć przeziębienia, grypy czy anginy.
Należą do nich wszystkie produkty żywnościowe, które zostały poddane procesowi fermentacji mlekowej. Zawierają bakterie mlekowe, które po trafieniu do organizmu zasiedlają „strategiczne” miejsca – jamę ustną, pochwę, jelita, okrężnicę. Dzięki tym bakteriom jesteś odporna na infekcje.
Najlepsze źródła dobrych bakterii to m.in.: kiszone warzywa (np. kapusta, ogórki, pomidory), fermentowane produkty mleczne (np. jogurt naturalny, jogurt typu greckiego, kefir, maślanka, kwaśne mleko).
Są wspaniałym dopełnieniem probiotycznych przysmaków.
Występuje w nich inulina, która stymuluje wzrost pożytecznych bakterii, dodatkowo zaś obniża poziom glukozy i złego cholesterolu, a także poprawia wchłanianie minerałów.
Prebiotyki to m.in.: cebula, cykoria, por, banany, szparagi, karczochy.
O tej porze roku masz wiele możliwości, by przygotować zdrowe, synbiotyczne dania!
Pomysł 1: do pokrojonej w krążki cykorii dodaj kilka plasterków dymki lub pora oraz pół startego jabłka, zmieszaj z kefirem lub jogurtem naturalnym. Dla smaku – szczypta pieprzu.
Pomysł 2: do jogurtu naturalnego dodaj pokrojony banan.
Cebula - jest nie tylko prebiotykiem, ale także naturalnym lekiem antymiażdżycowym.
Cykoria - to prawdziwy prebiotyczny potentat! Dobrze wpływa też na pracę wątroby.
Por - skrywa nie tylko inulinę ale też sole mineralne. Idealny na bóle reumatyczne.
Banany - oprócz inuliny zawierają m.in. tryptofan, który zapewni ci... dobry nastrój.
- oprócz antybiotyków, także leki przeczyszczające, sulfonamidy, sterydy, leki immunosupresyjne oraz doustna antykoncepcja;
- nieprawidłowe odżywianie się (nadmiar tłustych i smażonych pokarmów, a także produktów pszennych, słodyczy), głodówki.
U kobiety okolice intymne są barometrem zdrowia. Gdy zażywasz antybiotyki, to właśnie w pochwie może dojść w pierwszej kolejności do zaburzenia mikroflory. Oto sposoby, by temu zapobiec.
W łazience i toalecie
Dla dobrych bakterii znajdujących się w pochwie dużo lepiej jest, gdy na co dzień bierzesz prysznic zamiast kąpieli. Długie siedzenie w ciepłej wodzie powoduje, że mikroflora jest wymywana z pochwy.
Do podmywania używaj płynów do higieny intymnej zalecanych po antybiotykoterapii, z naturalnym kwasem mlekowym i prebiotykiem oraz nawilżającą betainą, o pH równym 3,5 (a nie 5,2–5,5, jak w standardowych preparatach).
Nie depiluj okolic intymnych (przynajmniej przez kilka tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii). Włoski są naturalną zaporą dla chorobotwórczych drobnoustrojów.
Podczas miesiączki stosuj podpaski zamiast tamponów, ewentualnie specjalne tampony probiotyczne.
Tego staraj się unikać:
- głębokich irygacji pochwy;
- noszenia bielizny z syntetycznych materiałów;
- zakładania obcisłych ubrań.
Mikroflora w pochwie naturalnie zmienia się w zależności od wieku, fazy cyklu miesiączkowego, a także aktywności seksualnej. Wpływ na nią ma także stan psychiczny (stres jej szkodzi).
Dla dodatkowego wzmocnienia organizmu możesz przyjmować jeszcze dobre bakterie w preparatach. Ale wcześniej poradź się lekarza, bo probiotyk probiotykowi nierówny!
Najlepsze kapsułki
Na opakowaniu szukaj takiej nazwy, jak: Lactobacillus casei, L. acidophilus, L. lactis, L. plantarum. Zwłaszcza ten pierwszy szczep słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Jest odporny na działanie kwasu solnego w żołądku oraz kwasów żółciowych. Wykazuje większe zdolności przylegania do nabłonka jelitowego niż inne bakterie. I co najważniejsze, L. casei wytwarza substancje hamujące rozwój wielu groźnych dla naszego zdrowia drobnoustrojów.
Dobroczynny topinambur: Aby zapewnić dobrym bakteriom z kapsułek porcję pożywki, możesz przyjmować też tabletki z ekstraktem z bulwy słonecznika amerykańskiego topinambura. Zawiera rekordową ilość inuliny.
Dzięki kompleksowej kuracji szybko wrócisz do pełni sił!
Powinnaś przechowywać go w chłodnym miejscu, w temp. 2–8˚C (chyba, że na opakowaniu znajduje się inna informacja).
Nie zostawiaj części tabletek na następne infekcje.
Jeśli odczuwasz w pochwie swędzenie lub pieczenie albo inny rodzaj dyskomfortu, stosunki seksualne są bolesne, zgłoś się do lekarza. To mogą być oznaki, że doszło do rozwoju grzybicy. Jest ona częstym następstwem antybiotykoterapii u kobiet.
Koniecznie powinnaś ją wyleczyć (ryzyko zapalenia przydatków i powstania zrostów zapalnych).
Jeżeli po wyleczeniu grzybica pochwy nawraca, może to być związane z grzybicą układu pokarmowego. Budowa anatomiczna (bliska odległość końcowego odcinka jelita grubego od pęcherza moczowego) sprzyja przemieszczaniu się zakażenia i stanu zapalnego na narządy płciowe.
Konsultacja medyczna Hanna Dolińska