Kuskus – gdy goni cię czas

article cover
123RF/PICSEL

Kuskus – gdy goni cię czas

Zastanawiasz się jak rozpocząć przygodę z kuskusem? Mamy dla ciebie kilka inspiracji: - kuskus z kurczakiem, indykiem lub jagnięcina, gotowanym na parze brokułem i tartą marchewką. Całość oprószona suszonym czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami czarnuszki. - kuskus z pstrągiem na parze i kiszoną kapustą. - kuskus z krewetkami, podany w formie sałatki, do której dodać można kawałki sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i kapary. - kuskus z serem feta, kawałkami owoców kiwi i ziarnami granatu. Całość oprószona wiórkami kokosowymi i białym sezamem. - kuskus z grillowanymi warzywami. Dobrze komponuje się z bakłażanem, cukinią i papryką. Najlepszą przyprawą będzie tu słodka papryka i świeżo mielony czarny pieprz. - kuskus z masłem orzechowym, pokrojoną w ćwiartki gruszką i ziarnami granatu. - kuskus z rodzynkami i słonecznikiem. - kuskus z oliwą z oliwek, pomidorami, listkami świeżej bazylii i kawałkami sera mozzarella. Ewa Koza, mam smak.com
Zastanawiasz się jak rozpocząć przygodę z kuskusem? Mamy dla ciebie kilka inspiracji: - kuskus z kurczakiem, indykiem lub jagnięcina, gotowanym na parze brokułem i tartą marchewką. Całość oprószona suszonym czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami czarnuszki. - kuskus z pstrągiem na parze i kiszoną kapustą. - kuskus z krewetkami, podany w formie sałatki, do której dodać można kawałki sałaty lodowej, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i kapary. - kuskus z serem feta, kawałkami owoców kiwi i ziarnami granatu. Całość oprószona wiórkami kokosowymi i białym sezamem. - kuskus z grillowanymi warzywami. Dobrze komponuje się z bakłażanem, cukinią i papryką. Najlepszą przyprawą będzie tu słodka papryka i świeżo mielony czarny pieprz. - kuskus z masłem orzechowym, pokrojoną w ćwiartki gruszką i ziarnami granatu. - kuskus z rodzynkami i słonecznikiem. - kuskus z oliwą z oliwek, pomidorami, listkami świeżej bazylii i kawałkami sera mozzarella. Ewa Koza, mam smak.com 123RF/PICSEL
Można ją gotować, ale nie jest to konieczne – wystarczy zalać wrzątkiem tak, by woda przykrył wszystkie ziarenka, najlepiej z kilkumilimetrowym zapasem, bo pod jej wpływem ziarna zaczną pęcznieć. Już po pięciu minutach jest gotowa do spożycia. Szybko, smacznie, ale czy korzystnie dla zdrowia?
Można ją gotować, ale nie jest to konieczne – wystarczy zalać wrzątkiem tak, by woda przykrył wszystkie ziarenka, najlepiej z kilkumilimetrowym zapasem, bo pod jej wpływem ziarna zaczną pęcznieć. Już po pięciu minutach jest gotowa do spożycia. Szybko, smacznie, ale czy korzystnie dla zdrowia?123RF/PICSEL
Kuskus ma swoje zalety. Jest niskokaloryczny, szybki w przygotowaniu i nienachalny w smaku, dlatego możemy go serwować na niezliczoną ilość sposobów. Jest produktem uniwersalnym, na bazie którego bez trudu wyczarujemy danie słodkie, słone lub ostre. Nie powinien być spożywany solo, ale łączony z wartościowymi odżywczo produktami. Doskonale smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i serami.
Kuskus ma swoje zalety. Jest niskokaloryczny, szybki w przygotowaniu i nienachalny w smaku, dlatego możemy go serwować na niezliczoną ilość sposobów. Jest produktem uniwersalnym, na bazie którego bez trudu wyczarujemy danie słodkie, słone lub ostre. Nie powinien być spożywany solo, ale łączony z wartościowymi odżywczo produktami. Doskonale smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i serami. 123RF/PICSEL
Kuskus nie wygra w rywalizacji o miano najcenniejszego produktu spożywczego. Zawiera niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, a także aminokwasów, węglowodanów, błonnika i tłuszczów. Nie można uczynić go filarem jadłospisu, bo doprowadzimy do awitaminozy, anemii i innych poważnych niedoborów. Warto go jeść, od czasu do czasu, dla urozmaicenia menu. Dobrze mieć go pod ręką, by sięgnąć po coś ciepłego w wyjątkowo zapracowanym dniu.
Kuskus nie wygra w rywalizacji o miano najcenniejszego produktu spożywczego. Zawiera niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, a także aminokwasów, węglowodanów, błonnika i tłuszczów. Nie można uczynić go filarem jadłospisu, bo doprowadzimy do awitaminozy, anemii i innych poważnych niedoborów. Warto go jeść, od czasu do czasu, dla urozmaicenia menu. Dobrze mieć go pod ręką, by sięgnąć po coś ciepłego w wyjątkowo zapracowanym dniu.123RF/PICSEL
Wokół kaszy kuskus powstało błędne przekonanie o jej niezwykłych walorach odżywczych. W końcu dla mieszkańców Tunezji, Algierii czy Maroko jest najważniejszym daniem. Jeśli jednak wgryźć się w kuskus - trudno znaleźć w nim coś wyjątkowego. Kasza pozyskiwana jest z pszenicy durum, czyli twardej odmiany tego zboża, stosowanej głównie do produkcji makaronów. Na skalę przemysłową kuskus wytwarza się z semoliny (mąka z pszenicy durum) i wody. Produkt łączy w sobie cechy kaszy i makaronu.
Wokół kaszy kuskus powstało błędne przekonanie o jej niezwykłych walorach odżywczych. W końcu dla mieszkańców Tunezji, Algierii czy Maroko jest najważniejszym daniem. Jeśli jednak wgryźć się w kuskus - trudno znaleźć w nim coś wyjątkowego. Kasza pozyskiwana jest z pszenicy durum, czyli twardej odmiany tego zboża, stosowanej głównie do produkcji makaronów. Na skalę przemysłową kuskus wytwarza się z semoliny (mąka z pszenicy durum) i wody. Produkt łączy w sobie cechy kaszy i makaronu.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?