Reklama

Kwaśne, a jednak odkwaszają

Zakwaszenie organizmu dotyczy niemal każdego. Sprzyjają mu: zła dieta, nadmiar spożywanej kawy i herbaty, stres, brak ruchu.

Jak odkwasić organizm? Na przykład wprowadzając do diety poniższe produkty:

Kapusta kiszona to jeden z najlepszych odkwaszaczy. Szczególnie zdrowy jest jej sok. Pod warunkiem jednak, że kapusta jest kiszona, a nie zakwaszana octem. Kiśmy ja więc sami lub kupujmy ze sprawdzonego źródła.

Cytryna i limonka - choć kwaśne w smaku, są to najbardziej zasadowe owoce na świecie. Pijmy więc wodę z plasterkami tych cytrusów. Wyciśniętym z nich sokiem skrapiajmy sałatę, warzywa, ryby czy drób.

Owoce - generalnie w diecie odkwaszającej nie są polecane. A to ze względu na zawartość cukru, który ma działanie... zakwaszające. Odkwaszająco działają jednak grejpfruty, owoce kiwi, czarne porzeczki i wiśnie.

Reklama


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy