Kwaśne jest dobre
Pobudzają apetyt i wspomagają pracę jelit. Są w nich dobre bakterie i minerały. Jedzmy kiszonki już teraz, by wzmocnić organizm przed jesienią.
Znajdujący się w kiszonkach kwas mlekowy wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit oraz poprawia trawienie. Pamiętamy by kiszonki towarzyszyły nam na talerzach jak najczęściej - to w końcu naturalne probiotyki. Są doskonałym dodatkiem do ziemniaków, ryżu i kasz.
Kwaskowe specjały pobudzają apetyt - są więc świetną propozycją dla niejadka. Możesz zrobić dziecku zdrową, domową surówkę z kiszonej kapusty (z dodatkiem tartej marchewki, jabłka i odrobiny oleju rzepakowego). Z kolei z ogórków kiszonych przyrządzisz pyszną zupę, a pokrojone na plasterki - położysz na kanapkę.
Kiszenie jest jednym ze sposobów konserwacji żywości. Opiera się na procesie fermentacji mlekowej, przeprowadzanym przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, zawarte w komórkach roślinnych, rozkładają się na kwas mlekowy, hamując między innymi procesy gnicia.