Reklama

Reklama

Lecznicza moc domowych soków

Pomagają na konkretne schorzenia – i to bez skutków ubocznych.

Chyba najpopularniejszy spośród domowych mikstur leczniczych jest sok malinowy, niezastąpiony przy przeziębieniach. Warto wykorzystać także inne owoce i warzywa i wycisnąć z nich jak najwięcej dla siebie.

Reklama

Kapusta: Jej sok leczy wrzody żołądka, anemię, choroby dróg żółciowych i wątroby, hemoroidy, zapalenie okrężnicy. Oczyszcza z toksyn, poprawia trawienie, usuwa obrzęki wywołane zatrzymywaniem płynów w organizmie. Przepis: Poszatkuj główkę kapusty, wyciśnij z niej sok w sokowirówce. Przechowuj w lodówce. W kuracji wrzodowej pij 3 szklanki dziennie (rozcieńczone 2-3 łyżkami ciepłej wody) na pół godziny przed posiłkiem przez 5 tygodni.

Pomidory: Zawierają likopen - przeciwutleniacz, pomagający zapobiegać nowotworom, osteoporozie, chorobom serca. Przepis: 5 kg pomidorów (dojrzałych, miękkich i soczystych) sparz wrzątkiem, ściągnij skórki. Dodaj łyżkę soli, gotuj godzinę. Przetrzyj przez sito. Sok przelej do małych słoików. Pij po szklance 2 lub 3 razy w tygodniu.

Ananas: Zawiera substancję o nazwie bromelaina, która działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Jej moc porównywana jest do niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Pomaga np. przy bólach stawów. Co prawda nie jest łatwo wycisnąć sok z ananasa, ale warto spróbować. Obrany owoc pokrój drobno razem z rdzeniem - to w nim jest bromelaina. Użyj wyciskarki o dużych otworach. Uwaga: nie pij tego soku, jeśli bierzesz antybiotyki, leki przeciwzakrzepowe lub uspokajające: może zakłócić ich działanie.

Jabłko: Idealne na zaparcia. Działa przeciwmiażdżycowo, poprawia wygląd skóry i wzrok, pomaga oczyścić organizm z toksyn. 3 kg jabłek przepuść przez sokowirówkę, przelej do gorących, wyparzonych słoików lub butelek, zamknij. Pasteryzuj 20 minut. Jeśli sok jest bardzo kwaśny, można dodać pół szklanki miodu. Pij szklankę dziennie; w gorące dni z miętą.

Czarny bez: Idealny przy przeziębieniu: działa napotnie, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie. Obniża też poziom cholesterolu i cukru we krwi. Uszczelnia naczynia krwionośne. Przepis: dojrzałe owoce ogrzewaj w garnku, aż puszczą sok. Rozetrzyj na miazgę i przeciśnij przez gazę. Zagotuj sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku). Rozlej do ciemnych butelek. Pij 50 ml na dobę co najmniej przez tydzień.

Lecznicze syropy

Z babki lancetowatej: Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i bakteriobójczo Przynosi ulgę w przeziębieniu i zapaleniu oskrzeli. 100 g świeżych liści babki (rośnie na każdej łące) umyj i zmiksuj ze 100 ml wody. Z miazgi wyciśnij sok i rozpuść w nim 100 g cukru. Ogrzewaj na małym ogniu do wrzenia (nie gotuj). Pij po łyżeczce 5-6 razy dziennie.

Z buraka: To najlepsze remedium na suchy, dokuczliwy kaszel. Zetrzyj burak na tarce, wrzuć do garnka i dodaj dwie łyżeczki miodu. Delikatnie podgrzewaj, ale nie dopuść, żeby syrop się zagotował. Trzeba go trzymać na małym ogniu przez ok. 20 minut. Przy uciążliwym kaszlu należy przyjmować go co godzinę po jednej łyżce.

Chrzanowy na słodko: Działa wykrztuśnie, bakteriobójczo, łagodzi ból. Idealny przy infekcjach. Utrzyj ze świeżego umytego i obranego korzenia dwie łyżki chrzanu, zalej 1/2 szklanki letniej wody. Odstaw na pół godziny w zamkniętym naczyniu. Następnie przecedź, dodaj tyle miodu, ile jest płynu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje