Reklama

Reklama

Lek z warzywniaka. Tylko kilka złotych za kilogram

Leśne są znacznie droższe i według niektórych smaczniejsze, ale pod jednym względem "zwykła" pieczarka wcale im nie ustępuje. Naukowcy zbadali osoby regularnie spożywające grzyby i doszli do zaskakujących wniosków.

Już dawno minęły czasy, kiedy jedzenie miało wyłącznie zaspokoić głód. Dziś świadomy konsument sięga po produkty mające zapewnić smukłe ciało, kondycję, piękną cerę i długie życie w świetnym zdrowiu. Odpowiedzią na te potrzeby ma być żywność określana mianem superfood – naturalna, nieprzetworzona i bogata w składniki odżywcze.

Na liście bestsellerów znajdziemy algi, jagody acai, goji, nasiona chia czy komosę ryżową. Coraz częściej doceniamy również bardziej swojskie przysmaki, takie jak kefir albo kiszonki. Okazuje się, że to doskonały trop. Najnowsze odkrycie naukowców rzuca zupełnie nowe światło na jeszcze jeden dobrze znany nam specjał.

Reklama

Jeśli chodzi o jego produkcję, Polska od lat jest światową potęgą.

Penn State Cancer Institute, prestiżowe amerykańskie centrum zajmujące się leczeniem chorób nowotworowych, wzięło pod lupę uwielbiane przez wielu z nas grzyby. Zarówno te leśne, jak i hodowlane. Wnioski są jednoznaczne, dlatego jeśli rzadko po nie sięgasz, czas najwyższy docenić je bardziej.

- czytamy w raporcie, który przygotowano na podstawie wyników badań realizowanych od 1966 do 2020 roku. 17 zespołów ekspertów doszło do bardzo podobnych wniosków.

Grzyby nie od dziś znane są z bogatej zawartości witamin, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zwłaszcza ergothioneiny, która chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. 

To antidotum na tzw. stres oksydacyjny, a jak się okazuje – także nowotwory. Eksperci powiązali ich częste spożycie ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi, prostaty czy jajników.

Który gatunek wybrać, aby ochrona była największa? Shiitake i boczniaki mają najwięcej cennych antyoksydantów, ale zwykła pieczarka jest równie dobrym wyborem. 

Dieta bogata w jakiekolwiek grzyby może zahamować rozwój komórek rakowych – przekonują naukowcy i zapowiadają kolejne badania. Wyniki dotychczasowych już są bardzo obiecujące.


Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***
Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: grzyby | pieczarki | przeciwutleniacze | antyoksydanty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje