Letnia dieta odkwaszająca
Jej bardzo prosta, a szybko pomaga pozbyć się toksyn i przywraca organizmowi równowagę.
Z medycznych statystyk wynika, że ok. 70 proc. z nas ma problemy z metabolizmem, potocznie zwane zakwaszeniem organizmu. Przyczyną jest to, że w naszej diecie przeważają produkty kwasotwórcze (pH 5-6,9) nad zasadotwórczymi.
Prowadzi to do odkładania się w tkance łącznej nadmiaru toksyn (kwasów), co ma niekorzystne konsekwencje dla zdrowia i wyglądu. Niestety, objawy zakwaszenia są często przypisywane innym problemom zdrowotnym i nawet nie wiemy, że w naszym organizmie zachwiana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Jak to sprawdzić oraz jak ją odzyskać? To łatwiejsze niż sądzisz!
Dla zdrowia:
- sprzyja rozwojowi poważnych chorób, m.in. nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy;
- niekorzystnie wpływa na układ kostno-stawowy, co grozi zmianami zwyrodnieniowymi oraz osteoporozą;
- prowadzi do nadwagi i otyłości;
- powoduje stan ogólnego zmęczenia, kłopoty ze snem i koncentracją, depresję;
- jest przyczyną infekcji i nowotworów.
Dla urody:
- niekorzystnie odbija się na wyglądzie włosów i paznokci (są kruche i i bez połysku);
- sprawia, że cera jest ziemista, a pod oczami widnieją nieznikające sińce;
- pobudza rozwój cellulitu, różnego rodzaju wyprysków i alergii skórnych.
1. Śniadania:
Kolorowa kanapka : Żytnią bułeczkę przekrój i obłóż pastą z chudego twarożku, rzodkiewkami, szczypiorkiem i kiełkami.
Płatki owsiane z jagodami : 2 łyżki płatków owsianych (lub śruty owsianej) namocz. Dodaj starte kwaśne jabłko, miód, szczyptę cynamonu i garść jagód.
Lekki kleik: Zrób kleik na wodzie z płatków orkiszowych. Dodaj trochę miodu i rodzynek lub daktyli.
2. Obiady
Gulasz z indyka: 15 dag piersi z indyka potnij w kostkę, podsmaż na oleju. Marchew i cebulę pokrój w słupki. Smaż kilka minut, dodaj 1 szkl. różyczek brokuła. Zalej wywarem warzywnym, podduś. Dodaj kwaśną śmietanę i mięso, przypraw.
Pożywna zupa z kaszą jaglaną: Obierz i grubo zetrzyj: 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera. Warzywa zalej 3 l wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, 1/2 szkl. opłukanej kaszy jaglanej. Gotuj ok. 40 min. Dodaj trochę masła, posiekany koperek i natkę. Przypraw do smaku.
Kotleciki z cieciorki: 1 szkl. suchej cieciorki namocz na noc. Osącz. Zmiksuj ze szkl. natki pietruszki, ząbkiem czosnku, cebulą, łyżeczką sody oczyszczonej, sokiem z cytryny. Przypraw. Formuj kotlety, smaż w głębokim oleju. Do tego sałatka z pomidorów i cebuli.
3. Kolacje
Nitki z pesto: Ugotuj pełnoziarnisty makaron. Zmiksuj 1 szkl. listków bazylii, ząbek czosnku, trochę oleju, 1/4 szkl. migdałów. Wymieszaj z makaronem.
Sałatkowy supermiks: Umyj i osusz różne rodzaje sałat: rukolę, roszponkę, lodową. Dodaj cząstki pomidorów koktajlowych, garść siekanych orzechów włoskich, kiełków, krążki selera naciowego. Polej oliwą, przypraw bazylią i pieprzem.
4. Desery
Koktajl: Zmiksuj 1 szkl. jogurtu naturalnego z owocami jagodowymi i bananem.
Sałatka: Wymieszaj kawałki arbuza, melona i kwaśnego jabłka. Dopraw miodem i sokiem z cytryny.
Dla zdrowia:
- jesteśmy pełni energii i chęci do życia;
- lepiej sypiamy, mamy większą ochotę na seks;
- znika skłonność do częstych przeziębień i stanów zapalnych skóry (także grzybicy);
- radykalnie poprawia się funkcjonowanie przewodu pokarmowego, nie mamy wzdęć, zgagi, dolegliwości żołądkowych,
- szczuplejemy bez wysiłku;
- normalizuje się ciśnienie i poziom cukru.
Dla urody:
- piękniejemy i młodniejemy z dnia na dzień, skóra jest jędrniejsza i bardziej promienna;
- włosy i paznokcie wyglądają na mocne;
- zmniejszeniu ulegają objawy pomarańczowej skórki, a skóra nie ma skłonności do nadmiernego przesuszenia i pierzchnięcia;
- łatwiej utrzymać zęby w dobrej kondycji , nie mamy skłonności do próchnicy i paradontozy.
Zasadotwórcze, do 80 proc. w diecie:
- buraki i sałaty
- ziemniaki, kapusta
- marchew, seler
- pomidory, ogórki
- gruszki i jabłka
- wiśnie, czarne porzeczki, truskawki
- melony, arbuzy, banany
- naturalny miód
- mleko i przetwory
Średnio i słabozakwaszające, do 20 proc.:
- kasza jęczmienna, jaglana
- płatki owsiane
- pieczywo żytnie
- makaron, ciemny ryż
- jajka
- drób, ryby
Tego unikaj!
- tłuste mięsa i wędliny
- tłuste sery, w tym żółty
- napoje z kofeiną (m.in. kawa)
- napoje gazowane,
- alkohol
- biała mąka pszenna i produkty z niej wytwarzane
- biały ryż
- słodycze, kakao, ciastka