Likopen obniża ryzyko udaru mózgu
Na takie działanie składnika pomidorów wskazują naukowcy z Finlandii.
Przez 12 lat obserwowali oni osoby, u których stwierdzono wysoki lub niski poziom likopenu we krwi. Okazało się, że ta pierwsza grupa była o 55 proc. mniej narażona na udar mózgu niż pozostali.
Likopen zadbał o odpowiednie rozszerzenie naczyń krwionośnych i swobodny dopływ krwi do ważnego organu. O likopenie wiadomo też, że chroni przed chorobami nowotworowymi, rakiem piersi, płuc, skóry, wątroby, jelita grubego, a u panów - dodatkowo prostaty.
Ciekawe jest to, że im bardziej rozdrobnimy i przetworzymy pomidory zawierające likopen, tym jego jest ilość większa.
To wspaniała wiadomość dla wszystkich, którzy nie przepadają za plasterkami warzywa na kanapce, ale za to lubią pomidorowy przecier, sok lub zupę.
***Zobacz także***