Liście chrzanu: Dodatek idealny
Nie sięgamy po niego często, a szkoda, bo chrzan jest rośliną uniwersalną. Nie tylko podkreśla smak potrawy, ale także ma szereg właściwości leczniczych, dlatego warto wykorzystywać go w kuchni częściej niż tylko podczas świąt wielkanocnych.
Część potraw, które wpisane są w naszą tradycje, okazuje się mieć prozdrowotne właściwości. Chrzan jedzony na wiosnę, kiedy przypada Wielkanoc, chronił przed infekcjami i dostarczał niezbędnych substancji, których tak bardzo potrzebuje organizm, kiedy następuje przesilenie.
O leczniczych właściwościach korzenia napisano wiele. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pozbywanie się zielonych liści chrzanu i wyrzucanie ich jest zwykłym marnotrawstwem.
One też obfitują w składniki odżywcze, w dodatku znakomicie sprawdzą się jako dodatek do przetworów. Mają bowiem liczne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego dodanie ich do ogórków, które kisimy, lepiej je zakonserwuje. Dawniej, w liście chrzanu zawijano pieczone mięso, żeby zabezpieczyć je przed zepsuciem.
Liście chrzanu zawierają szereg witamin (szczególnie tych z grupy B, odpowiedzialnych za system nerwowy), minerały takie jak: wapń, magnez i potas, a także siarkę, która wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Niezwykłe liście mogą także zastąpić kapustę, w którą zawija się gołąbki. Tak przygotowane, będą bardziej aromatyczne.
Można też pokrojone liście chrzanu udusić na maśle na patelni, dodać dużego pomidora pokrojonego w plastry i wyciśnięty ząbek czosnku. Na końcu podbić śmietaną. Powstanie doskonały dodatek do makaronu.
Czytaj także:
Mizofonia: Kiedy dźwięki doprowadzają do furii
Cyfrowy narkotyk: 73 proc. z nas nie wyobraża sobie dnia bez ekranu