Łuszczyca: Choroba, z którą trzeba nauczyć się żyć
Choć zmiany widzimy na skórze, przyczyna choroby związana jest z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu organów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. Dlatego kluczowa w życiu z łuszczycą jest właściwa dieta. Co jeść, a czego unikać?
Łuszczyca jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Życie z nią, jak w przypadku każdej jednostki chorobowej, wymaga oswojenia i zaakceptowania oraz stosowania diety, która pomoże ograniczyć uciążliwe objawy.
Łuszczyca jest chorobą dieto zależną, dlatego warto jak najszybciej nauczyć się, co sprzyja poprawie, a co zaostrza jej przebieg. Nie ma tu uniwersalnych wytycznych, które byłyby jednoznaczne w każdym przypadku.
Jest grupa produktów z czarnej listy i produktów rekomendowanych dla borykających się z łuszczycą, te warto potraktować jako punkt wyjścia i jedząc obserwować reakcje organizmu. Dosłownie przetestować na własnej skórze, co ciało akceptuje, a co odrzuca.
Produkty z czarnej listy
Osoby dotknięte łuszczycą w pierwszej kolejności powinny wykluczyć z jadłospisu następujące produkty:
- alkohol;
- tytoń;
- kawę;
- czekoladę i inne słodycze;
- owoce cytrusowe;
- warzywa psiankowate, takie jak: ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan;
- ostre przyprawy, z naciskiem na pieprz kolorowy;
- tłuste mięsa - w szczególności tłusta wołowina, wieprzowina, gęsina, mięso kaczki;
- sery pleśniowe;
- żółte sery;
- produkty typu fast food;
- żywność wysokoprzetworzoną.
***Zobacz także***
Produkty rekomendowane
Poniżej lista produktów i zaleceń żywieniowych, które zazwyczaj służą poprawie sytuacji u chorych z łuszczycą. Ponownie podkreślić trzeba, że tolerancja poszczególnych produktów jest kwestią indywidualną, dlatego należy próbować i uważnie obserwować organizm.
1. Przesuszona i podrażniona skóra wymaga nawilżenia, najskuteczniej - od środka. Dlatego wskazane jest zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są tłuste ryby morskie, olej lniany, olej z pestek dyni, zielone warzywa liściaste, orzechy i siemię lniane. Te produkty pomogą zatrzymać wodę w komórkach skóry i zapobiec nieprzyjemnym objawom w postaci świądu.
2. Kluczową witaminą w leczeniu łuszczycy jest witamina B12, którą znaleźć można w brukwi, surowej cebuli i marchwi, grochu, kapuście, świeżych ogórkach, czarnych jagodach, jabłkach, jeżynach, suszonych morelach, poziomkach, śliwkach, wiśniach, truskawkach, białych winogronach, w pieczywie razowym, baraninie, cielęcinie, świeżych rybach morskich, w tranie, drożdżach i miodzie.
3. Uniwersalną zasadą jest konieczność spożywania wartościowych odżywczo produktów i urozmaicanie diety. Monotonia w żywieniu nikomu nie służy, wycisza procesy metaboliczne, a w dłuższej perspektywie obniża siły witalne. W skali miesiąca powinno się zjadać sześćdziesiąt różnych produktów, z czego połowę na surowo.
4. Warto częściej sięgać po surowe warzywa, takie jak: burak czerwony, biała kapusta, seler korzeniowy czy szpinak. Jeśli zjadane na surowo powodują wzdęcia, trzeba dodać do nich kminek lub majeranek, które usprawnią trawienie.
5. Stałym punktem menu powinny być napary z dziurawca.
6. Warto zastosować sokoterapię, czyli kurację przy użyciu świeżo wyciskanych soków warzywnych. Przy łuszczycy szczególnie wskazane będą soki z marchwi, szpinaku i dyni. Ich regularne picie wzmacnia organizm, poprawia pracę organów wewnętrznych i kondycję skóry, co u dotkniętych łuszczycą przynosi zauważalna poprawę.
7. Bardzo ważne jest picie minimum dwóch litrów wody na dobę.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz także***