Reklama

Reklama

Łuszczyca: Choroba, z którą trzeba nauczyć się żyć

Choć zmiany widzimy na skórze, przyczyna choroby związana jest z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu organów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby. Dlatego kluczowa w życiu z łuszczycą jest właściwa dieta. Co jeść, a czego unikać?

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Życie z nią, jak w przypadku każdej jednostki chorobowej, wymaga oswojenia i zaakceptowania oraz stosowania diety, która pomoże ograniczyć uciążliwe objawy.

Reklama

Łuszczyca jest chorobą dieto zależną, dlatego warto jak najszybciej nauczyć się, co sprzyja poprawie, a co zaostrza jej przebieg. Nie ma tu uniwersalnych wytycznych, które byłyby jednoznaczne w każdym przypadku.  

Jest grupa produktów z czarnej listy i produktów rekomendowanych dla borykających się z łuszczycą, te warto potraktować jako punkt wyjścia i jedząc obserwować reakcje organizmu. Dosłownie przetestować na własnej skórze, co ciało akceptuje, a co odrzuca.

Produkty z czarnej listy

Osoby dotknięte łuszczycą w pierwszej kolejności powinny wykluczyć z jadłospisu następujące produkty:

- alkohol;

- tytoń;

- kawę;

- czekoladę i inne słodycze;

- owoce cytrusowe;

- warzywa psiankowate, takie jak: ziemniak, pomidor, papryka, bakłażan;

- ostre przyprawy, z naciskiem na pieprz kolorowy;

- tłuste mięsa - w szczególności tłusta wołowina, wieprzowina, gęsina, mięso kaczki;

- sery pleśniowe;

- żółte sery;

- produkty typu fast food;

- żywność wysokoprzetworzoną.

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: łuszczyca

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje