Reklama

Reklama

Magnez – pierwiastek życia

Dlaczego właśnie on, spośród licznej grupy składników mineralnych, zaskarbił sobie tak zaszczytne określenie w literaturze medycznej? Wpływ magnezu na dobrą kondycję organizmu trudno przeceniać. Co warto wiedzieć na temat niedoborów i nadmiaru tego pierwiastka w diecie? Z jakich produktów najlepiej pozyskać magnez?

Magnez w diecie

Reklama

Do artykułów spożywczych bogatych w magnez należą: kakao, gorzka czekolada, migdały, orzechy włoskie i brazylijskie, soja, jęczmień, mąka pszenna razowa, kukurydza i ryż naturalny. Mniejsze, ale istotne ilości magnezu znajdziemy w rybach, szczególnie w makreli, łososiu i śledziach, a także w bananach, rodzynkach, suszonych śliwkach, grochu, selerze i ziemniakach. Magnez występuje także w ziołach, szczególnie, gdy mowa o wrotyczu, fiołku trójbarwnym, korzeniu czarnego bzu i owocach dzikiej róży.

Oczyszczona żywność

Z uwagi na fakt, że na naszych stołach goszczą głównie produkty przetworzone, oczyszczone i rafinowane (nierzadko zupełnie pozbawione tego pierwiastka) nie jest możliwe przedawkowanie magnezu za pośrednictwem produktów spożywczych. Klasycznym przykładem może być sól, której używamy w kuchni. Związki magnezowe powodują zawilgocenia soli kuchennej, dlatego przyjął się zwyczaj jej rafinowania i rugowania z niej cennego pierwiastka. Trzeba też wiedzieć, że bardzo dużo magnezu, bo blisko 80 proc. traci oczyszczone ziarno zbóż. Jak najczęściej wybierajmy pieczywo i makarony z mąki z pełnego przemiału. Biały cukier z kolei zawiera dwieście razy mniej magnezu niż ciemna melasa.


Dowiedz się więcej na temat: magnez

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje