Mak polny na gardłowe sprawy
Picie odwaru z tej rośliny pomaga w nieżytach jamy ustnej, a także przy bólach gardła.
Łagodzi suchy kaszel i chrypkę. Przy zapaleniu jamy ustnej, dziąseł i gardła można używać tego płynu do płukania.
2 łyżki kwiatów maku zalej szklanką letniej wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem 2 minuty. Zestaw z ognia, po 10 minutach przecedź. Przy uporczywym kaszlu pij 3 do 5 razy dziennie po 1/4 szklanki. Dzieciom podajemy łyżkę lub dwie. Dla nich można przygotować syrop: do 1/2 szklanki odwaru dodać 2 łyżki cukru lub miodu.
Można ją sporządzić z kwiatów maku i rumianku lub krwawnika. Zmieszaj po 20 g tych ziół. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj 15 minut. Przecedź. Używaj do płukania jamy ustnej i gardła.