Marchew: Na straży zdrowia
Warzywo tak cenne i bezpieczne, że może być podawane dzieciom już od czwartego miesiąca życia. Co wartościowego skrywa marchewka i kiedy będzie szczególnie korzystna?
O prozdrowotnych właściwościach marchewki decyduje obfitość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Najbardziej medialnym składnikiem odżywczym marchwi jest oczywiście beta karoten, którym chcemy się nasycić przed nadejściem lata. Przyspieszanie opalania to nie jedyna jego zasługa. Beta karoten dba o nasz narząd wzroku, wzmacnia system immunologiczny i chroni przed rozwojem nowotworów. Naukowcy podkreślają jego doniosłe znaczenie w zmniejszaniu zachorowalności na raka jamy ustnej, krtani, przełyku, prostaty i pęcherza moczowego.
Jeśli mowa o zasługach dla skóry, beta karoten przyspiesza procesy gojenia ran i leczenie trądziku, a także hamując starzenie komórek opóźnia pojawianie się zmarszczek.
Marchew jest niezwykle cennym źródłem karotenoidów: związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za jej niepowtarzalny marchewkowy kolor, jak i przeciwutleniaczami. Obok wspomnianego beta karotenu znajdziemy w niej: alfa karoten, luteinę i zeaksantynę, a nawet niewielkie ilości likopenu.
Wszystkie mają korzystny wpływ na nasze oczy. Trudno też przecenić ich rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia komórek i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym
Świeże korzenie marchwi, a w szczególności ich sok, zawierają bifidus: specyficzne związki siarkowe. Już medycyna ludowa wykorzystywała tę właściwość marchwi do zwalczania zaburzeń trawienia u niemowląt. Dzieciom podaje się miazgę z korzeni marchwi lub świeżo wyciśnięty sok.
Marchew zalecana jest także w przypadku niedożywienia, niedokrwistości i stanów zapalnych skóry.
Od lat znana jest jej skuteczność w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Marchewkowa miazga jest polecana jako silne wsparcie w walce z owsikami i glistą ludzką.
Warzywo jest niezwykle cenne odżywczo i niskokaloryczne, stąd szeroko promowane w diecie odchudzającej. Trzeba jednak zaznaczyć, że parametry marchwi zmieniają się istotnie pod wpływem obróbki termicznej. Surowa ma niski indeks glikemiczny (IG = 30). W gotowanej wzrasta on nawet trzykrotnie, co ma szczególne znacznie dla borykających się z cukrzycą. Diabetykom zalecana jest wyłącznie surowa marchew.
Marchew należy do warzyw, które są mało odporne na stosowane nawozy - chłonie je. Ważne by kupować ją z upraw, w których nie stosowano nawozów mineralnych, zwłaszcza azotowych. Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia, zwłaszcza gdy marchew podajemy dziecku. Zanieczyszczona nawozami mineralnymi może być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych.
Ewa Koza, mammak.com