Reklama

Marchew – to opłaca się jeść!

Ciągle się zastanawiasz czy marchew jest owocem, czy warzywem? Jakkolwiek jej nie zaklasyfikować, jest niezwykle cenną odżywczo rośliną, która warto włączyć na stałe do jadłospisu. Dziś dziesięć pomysłów na serwowanie marchwi.

Owoc czy warzywo - jak to ugryźć?

Wyjaśnienie jest niejednoznaczne. Okazuje się bowiem, że w urzędowej klasyfikacji Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo, jednak z uwagi na fakt, że w Portugalii z marchwi robione są dżemy - w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc. Wniosek jest jeden - czy nazwiemy marchew warzywem, czy owocem nie popełnimy błędu.

Działanie lecznicze marchwi

Żadna roszada w klasyfikacji nie odbierze marchwi cennego pakietu wartości odżywczych i potencjału leczniczego. Już medycyna ludowa chętnie korzystała z marchwi do łagodzenia różnych dolegliwości. Warto wiedzieć jak ją podawać, by osiągnąć pożądany efekt.

Reklama

Sok z marchwi

Świeży sok z marchwi ma wysoką wartość odżywczą, jest rekomendowany przy anemii, niedożywieniu, kłopotach z zasypianiem (u dzieci) i przeciw pasożytom jelitowym.

Zupa marchwiowa

Świeżo ugotowaną zupę marchwiową warto serwować maluchom borykającym się z nawracającymi biegunkami.

Surowa marchew

Surowa marchew, z uwagi na bogactwo błonnika, jest skutecznym antidotum na zaparcia. Powinny ją jak najczęściej spożywać osoby, którym dokucza spowolniony metabolizm.

Odkwaszamy organizm

Surowa marchew to dobry wybór dla przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, która jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. W dobie wysokoprzetworzonej żywności większość z nas ma problem z zakwaszeniem komórek, musimy więc świadomie włączać do diety produkty alkalizujące, w tym marchew. Z uwagi na wysoką zawartość surowych włókien roślinnych (błonnika) marchew działa też jak naturalna szczoteczka do zębów i pomaga odświeżyć oddech.

10 pomysłów z marchwią w roli głównej

Lubisz marchew, ale brakuje ci pomysłów na jej serwowanie. Oto kilka naszych propozycji:

- świeży sok z marchwi z dodatkiem cytryny i imbiru;

- przecier marchwi z jabłkiem (dla najmłodszych smakoszy);

- surówka z marchwi, jabłek i selera korzeniowego - serwowana z sokiem z cytryny;

- sałatka z marchwi, sałaty lodowej, sera pleśniowego, czarnuszki i nasion słonecznika;

- zupa krem z marchwi;

- kultowa marchewka z groszkiem (o ile nie masz kłopotu z podwyższonym poziomem cukru we krwi);

- duszona marchew z tymiankiem;

- starta na tarce o dużych oczkach marchew jako dodatek do makaronu z pesto;

- talarki ze świeżej marchwi jako doskonała alternatywa niezdrowych przekąsek;

- ciasto marchewkowe - deser popularny w krajach anglosaskich.

Surowa czy gotowana

Marchew jest rekomendowana dla diabetyków, ale tylko w postaci surowej, bowiem indeks glikemiczny (IG) marchwi gotowanej wzrasta niemal trzykrotnie.  

Ewa Koza, mamsmak.com        

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: marchewka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy