Margaryna w kostce: czy na pewno jest zdrowa?
Margaryny w kostce (twarde) przeznaczone są do pieczenia i smażenia. Nie nadają się do smarowania pieczywa.
Ten rodzaj margaryn powstaje w wyniku uwodornienia olejów roślinnych. Zawierają duże ilości niekorzystnych tłuszczów nasyconych, zwłaszcza trans.
Tłuszcze trans podnoszą poziom "złego" cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów we krwi. Znacznie obniżają też tzw. dobry cholesterol (HDL), co skutkuje pojawianiem się zmian miażdżycowych w tętnicach. A to zwiększa ryzyko wylewów, udaru niedokrwiennego mózgu i zawałów serca.
Zawiera 45-50 proc. niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych.
Dodawany jest do niektórych margaryn. Przyczynia się np. do powstawania nadwagi, zwłaszcza gdy spożywamy go w połączeniu z tłuszczem.
Mono-i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych mogą szkodzić, gdy w procesie produkcji dostaną się do nich metale ciężkie.
Jest to konserwant, który u wrażliwych osób może źle wpływać na wchłanianie składników odżywczych.
W wąskim wysokim pojemniku wymieszaj 90 ml napoju sojowego, 40 ml soku z marchwi i 1 łyżeczkę soku cytrynowego. Posól.
W drugiej misce wymieszaj po 55 ml oleju słonecznikowego, rzepakowego i 70 ml kokosowego. Dodaj napój z sokiem.
Miskę z mieszanką ustaw na misie z lodem i mieszaj, aż zgęstnieje. n Włóż do lodówki, gdy masa będzie kremowa.
***
Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu
miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.
JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka
Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę