Reklama

Maślanka - ​pomaga schudnąć, leczy kaca

Maślanka, czyli produkt uboczny produkcji masła z mleka krowiego, jest sojusznikiem osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Na dodatek ten wyrób mleczny jest bezpieczny dla diabetyków i osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych, a jednocześnie na długo utrzymuje uczucie sytości po spożyciu. Z tego powodu maślanka polecana jest osobom na diecie. A że przyspiesza też procesy trawienne, to polecana jest jako lek na kaca. Do tego łagodzi zgagę.

W swojej diecie maślankę uwzględnić mogą osoby, które nie tolerują laktozy. Tego związku jest zdecydowanie mniej w fermentowanych mlecznych przetworach. Poza maślanką są to też kefiry i jogurty. Ponadto, takie produkty wolniej podnoszą cukier we krwi (laktoza to cukier mleczny).

Reklama

Co więcej, jak zauważa Bohdan Juchniewicz ze Stowarzyszenia "Polska Ekologia", maślanka jest naturalnym probiotykiem, czyli produktem zawierającym bakterie, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Kultury bakterii, bytujące w układzie trawiennym, utrzymują go we właściwej równowadze, a ponadto wzmacniają układ odpornościowy.

Witamina B12, zawarta w maślance, zapobiega anemii, wspomaga wzrost komórek nerwowych i łagodzi skutki stresu. Z kolei potas i ryboflawina obniżają ciśnienie krwi. Wreszcie, wapń. Szklanka maślanki zaspokaja około jedną czwartą dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

***Zobacz także***


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy