Melon – owoc idealny na lato
Tegoroczne polskie lato serwuje nam niemal afrykańskie upały. Ważne, byśmy dostosowali menu do warunków atmosferycznych. Kluczowe jest nawodnienie całego organizmu. Oprócz picia wody serwujmy sobie i dziecku jak najwięcej produktów, które pozwolą dostarczyć ją do wszystkich komórek ciała. Jednym z najlepszych wyborów na lato jest melon. Co jeszcze zyskamy z każdym kęsem słodkiego owocu?
Dla wielu opalone ciało jest nieodłącznym symbolem udanego urlopu. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się złotobrązowym odcieniem skóry śmiało sięgajmy po melona. Właściwość tę mają zwłaszcza odmiany melona o pomarańczowym odcieniu miąższu. To one obfitują bowiem w beta-karoten, czyli prowitaminę A, będącą silnym antyutleniaczem. Ten związek nie tylko chroni przed rozwojem raka i hamuje procesy starzenia komórek, ale też dba o narząd wzroku i stanowi profilaktykę rozwoju miażdżycy. Ogromnym atutem melona jest stosunkowo gruba skóra, która chroni delikatny miąższ przed nagrzaniem. Nawet jeśli zajadamy się owocem w szczycie upału, świeżo rozkrojony zachowuje swój naturalny chłód.
Soczysty owoc to skarbnica witamin z grupy B, których kluczowym zadaniem jest stabilizacja działania naszego systemu nerwowego. Melon obecny w jadłospisie pozwala koić nerwy, korzystnie wpływa na zdolności poznawcze, w tym poprawia pamięć i koncentrację, o co w upalne dni niełatwo. Mała porcja zjedzona przed snem może ułatwić zasypianie i poprawić jakość snu.
Owoc w ponad dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody i jest niskokaloryczny. Dodatkowo zawiera cytrulinę: aminokwas biorący udział w produkcji hormonu wzrostu - przyśpiesza więc odchudzanie. Śmiało mogą włączyć go do jadłospisu osoby borykające się ze zbędnymi kilogramami, o ile nie mają podwyższonego poziomu cukru we krwi. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny (IG = 60) melon nie jest zalecany diabetykom, ani osobom genetycznie obciążonym cukrzycą, gdyż powoduje gwałtowny wyrzut glukozy we krwi.
Wysokie temperatury stanowią wyzwanie dla całego organizmu, a szczególnie obciążone jest nasze serce. Melon obfituje w potas, pierwiastek kluczowy dla dobrego funkcjonowania najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele. Co istotne: włączenie do diety dużych ilości potasu chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a także ułatwia kontrolę ciśnienia u osób borykających się z nadciśnieniem. Zbyt niskie spożycie potasu może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Dbałość o podaż potasu jest więc kluczem do zdrowia, zwłaszcza w ekstremalnych temperaturach.
Ewa Koza, mamsmak.com