Mikroplastik w żywności. Dlaczego jest groźny? Które produkty są nim naszpikowane?

Mikroplastik to cząsteczki plastiku o wielkości nieprzekraczającej 5 mm. Ale ich rozmiar może być dużo mniejszy, nawet niewidoczny dla oka i mieć wielkość 0,1 mikrometra. Właśnie te najmniejsze, zwane nanoplastikiem, uznawane są za najbardziej szkodliwe. Te cząsteczki tworzyw sztucznych złożone głównie z polipropylenu, polietylenu i polistyrenu to odpady z przemysłu, które nie zostały zutylizowane lub obecne w środowisku śmieci rozpadające się na malutkie cząstki.

Oczyszczalnie ścieków nie są w stanie zatrzymać malutkich cząsteczek plastiku
Oczyszczalnie ścieków nie są w stanie zatrzymać malutkich cząsteczek plastiku123RF/PICSEL

Skąd bierze się mikroplastik w środowisku?

Nawet zwykłe pranie syntetycznej odzieży dostarcza wraz z wodą do środowiska mnóstwo cząsteczek tworzyw sztucznych. To właśnie z wodą do mórz i oceanów dociera najwięcej mikroplastiku, bo żadne oczyszczalnie ścieków nie są w stanie zatrzymać tak małych cząstek. Ale źródłem mikroplastiku w środowisku są też zużyte opony, pył miejski, kosmetyki i detergenty, jakich używamy na co dzień. Ponieważ mikroplastik dociera do mórz i oceanów, znajdziemy go w soli morskiej, rybach i owocach morza.

Wybieraj właśnie te ryby. Mają najwięcej witaminInteria.tv

Gdzie znajdziemy mikroplastik?

Mikroplastik trafia do naszego organizmu wraz z wodą
Mikroplastik trafia do naszego organizmu wraz z wodą123RF/PICSEL

Mikropastik krąży więc w środowisku i można powiedzieć, że wraz ze spożywaniem tych produktów do nas wraca. Niestety badania pokazują, że jest obecny również w wodzie butelkowanej. Amerykańscy naukowcy przebadali wodę butelkowaną na obecność mikroplastiku. 93% wód różnych marek i z różnych krajów świata zawierało mikroplastik. 1 litr wody butelkowanej zawierał 10 cząsteczek mikroplastiku większych niż 100 mikrometrów i ponad 300 tych mniejszych niż 100 mikrometrów. Woda kranowa zawierała dwa razy mniej mikropastiku niż badana woda butelkowana.

Jak szkodzi nam mikroplastik?

Mikroplastik bywa obecny w butelkowanej wodzie
Mikroplastik bywa obecny w butelkowanej wodzie123RF/PICSEL

Szkodliwość mikroplastiku jest wciąż przedmiotem badań. Podejrzewa się jednak, że cząsteczki te, szczególnie nanoplastik, mogą wywoływać zaburzenia hormonalne, niektóre nowotwory (szczególnie piersi, prostaty, płuc, wątroby i jelita grubego) oraz schorzenia neurologiczne, mogą też powodować otyłość, cukrzycę i problemy z tarczycą.

Jak możemy unikać mikroplastiku?

Jeśli chcemy ograniczyć ilość mikroplastiku w naszym organizmie powinniśmy pić wodę z kranu i przechowywać ją w szklanych lub stalowych naczyniach oraz ograniczyć kupowanie wody w plastikowych butelkach. Powinniśmy zrezygnować z napojów w puszkach i żywności w konserwach. Należy także unikać gotowych dań i półproduktów, ale jeśli zdecydujemy się na gotowy obiad - nie powinniśmy go podgrzewać w plastikowym opakowaniu tylko przełożyć do szklanego naczynia lub garnka. Powinniśmy również unikać kupowania ryb długowiecznych (jak na przykład tuńczyk) oraz tych z przemysłowych hodowli lub małych, potencjalnie zanieczyszczonych zbiorników.

Nie bez powodu ekolodzy alarmują o zmniejszenie zużycia plastiku w naszym życiu. Pomóc temu mają wprowadzane ograniczenia, jak na przykład zakaz używania plastikowych naczyń czy słomek. Plastik jest bardzo trwały i dlatego ma wiele zastosowań. Ta zaleta to także jego wada. Pamiętajmy, że plastikowa butelka może rozkładać się nawet tysiąc lat. Warto także ograniczyć detergenty oraz odzież syntetyczną i postawić na naturalne tkaniny.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl.