Wiosną sięgam po ten tradycyjny przepis na kapuśniak. Wychodzi pyszny i sycący
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad? Jeżeli stawiasz na sycące dania, z pewnością zainteresuje cię ten przepis. Kapuśniak z młodej kapusty na wędzonych żeberkach zachwyci smakiem – bardzo możliwe, że poprosisz o dokładkę.

Kapuśniak to zupa składająca się z poszatkowanej kapusty i warzyw, przyrządzana na wywarze z wędzonych żeberek lub wędzonego boczku. Danie sprawdzi się idealnie na obiad - smakuje wyśmienicie i syci na długo.
Kapuśniak z młodej kapusty na wędzonych żeberkach - przepis
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1,5 kg wędzonych żeberek,
- 30 dag wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 6 ziarenek pieprzu,
- łyżeczka kminku,
- majeranek,
- ziemniaki,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania:
- Pokrój żeberka na części i gotuj do miękkości. Najlepiej, by mięso łatwo odchodziło od kości,
- Kapustę pokrój na małe kawałeczki i zalej 3 litrami wody. Do garnka wlej również sok z kapusty. Całość gotuj, aż będzie miękka. W międzyczasie przypraw ją kminkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
- Pokrój boczek w kostkę, wytop na patelni. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Całość dodaj do gotującej się kapusty.
- Ugotowane mięso oddziel od kości i dodaj do ugotowanej kapusty.
- Wszystkie składniki należy gotować jeszcze przez ok. 20 minut i doprawić majerankiem.
- Zbyt gęsty kapuśniak można rozcieńczyć przegotowaną wodą.
- Na koniec do smaku należy dodać pieprz i sól.
- Zupę podaj z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Źródło: Smaker