Miód faceliowy: Właściwości i zastosowania
Miód faceliowy jest jednym z najmniej znanych produktów pochodzenia pszczelego. Zaskakuje oryginalnym aromatem i lekko kwaskowatym smakiem, jednak jego największym atutem są właściwości lecznicze. Nie tylko rewelacyjnie wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami, ale ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Niweluje objawy astmy oskrzelowej, a ze względu na delikatny smak jest idealny dla dzieci. Czym jest miód faceliowy i co zawiera?
Miód faceliowy produkowany jest przez pszczoły z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Roślinę przez lata uprawiano na paszę dla zwierząt hodowlanych, obecnie z powodzeniem wykorzystują ją pszczelarze. Wszystko dlatego, że obficie i długo kwitnie, ma niewielkie wymagania i dostarcza bardzo dużo nektaru. Facelia świetnie wabi też pszczoły zapachem i kolorem. Wytwarzany z niej miód ma jasnożółty, czasem lekko zielony kolor. Charakteryzuje się delikatnym, kwaskowym smakiem oraz oryginalnym aromatem.
Miód faceliowy zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Znajdziemy w nim enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów, a także olejki eteryczne i substancje o właściwościach antybakteryjnych, między innymi lizozymy, inhibinę czy apidacynę. Miód faceliowy (podobnie jak inne miody) jest też bogatym źródłem witamin i minerałów: witaminy A i C oraz witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza.
Miód faceliowy, podobnie jak inne miody nektarowe (np. akacjowy, lipowy czy wielokwiatowy), wykazuje silne właściwości antybakteryjne. Stymuluje też układ immunologiczny i wzmacnia odporność. Przyspiesza zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych: rozrzedza wydzielinę i przynosi ulgę podczas kaszlu i bólu gardła, udrażnia drogi oddechowe. Jest również pomocny w zwalczaniu astmy oskrzelowej. Wyjątkową właściwością miodu faceliowego jest jednak jego zdolność do niwelowania szkodliwego wpływu używek na organizm (np. alkoholu, papierosów, kawy i mocnej herbaty).
Znajdujące się w nim substancje wykazują też pozytywny wpływ na układ pokarmowy i trawienny: wspierają pracę wątroby, chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, eliminują problemy z woreczkiem żółciowym. Z kolei witaminy z grupy B mają zbawienny wpływ na układ nerwowy: obniżają stres, poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają zasypianie. Miód faceliowy jest także polecany w profilaktyce chorób serca – obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem. Wspomaga leczenie niewydolności mięśnia sercowego i regeneruje organizm po większym wysiłku fizycznym lub intelektualnym.
Miód faceliowy ze względu na delikatny smak będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw i posiłków. Sprawdzi się jako składnik naleśników, racuchów, a także owsianki czy jaglanki. Można nim polewać desery, a także warzywne i owocowe sałatki. Z powodzeniem zastąpi cukier w napojach, ale trzeba pamiętać, że najwięcej cennych właściwości zachowuje w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza (pod żadnym pozorem nie powinno się go dodawać do gorącej herbaty). Warto wiedzieć, że mieszanka miodu i goździków pomoże na infekcje jamy ustnej i uśmierzy ból zębów i dziąseł. Z kolei miód połączony z imbirem jest najlepszym sposobem na bóle żołądka.
Miód faceliowy z powodzeniem można też wykorzystać jako naturalną maseczkę na twarz. Łącząc go z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek, zyskamy naturalną odżywkę regenerującą i nawilżającą skórę.