Miód i olej – doskonałe produkty z rzepaku

Ponoć w naturze Polaka leży narzekanie i skłonność do zachwytu wszystkim, co obce. Gloryfikując oliwę z oliwek, przez lata dewaluowaliśmy nie tylko olej rzepakowy, ale i cały rzepak. Jest on też cenną rośliną miododajną. Maj to doskonały czas, by zauważyć żółto kwitnące pola i docenić wartość tego, co mamy za przysłowiową miedzą.

Miód i olej – doskonałe produkty z rzepaku

Olej z rzepaku wspiera procesy metaboliczne, sprzyja unormowaniu poziomu cukru we krwi, budzi ruchy perystaltyczne jelit i pomaga uporać się z zaparciami. Chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, miażdżycy i łuszczycy. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
Olej rzepakowy jest skarbnicą fitosteroli, które pomagają wyrównać poziom cholesterolu we krwi oraz polifenoli - związków o właściwościach przeciwutleniających. Potrzebujemy ich dla niezakłóconej pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego oraz optymalnego funkcjonowania nerek. Musimy dostarczać je z pożywieniem, bo ani fitosteroli, ani polifenoli organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Te składniki oleju rzepakowego są kluczowe dla zdrowia skóry, oczu, jelit i hamowania niszczycielskiego działania wolnych rodników. Tworów, które tylko z nazwy są wolne. Nazwano je tak, bo zawierają niesparowane elektrony. W praktyce wolne rodniki są toksyczne dla zdrowia – na wszystkich poziomach. Niezmordowanie szukając pary, sieją olbrzymie spustoszenie w organizmie człowieka. Odpowiadają za rozwój większości chorób cywilizacyjnych i przedwczesne starzenie komórek.
Żółte kwiaty skrywają czarne nasiona, z których tłoczony jest jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Najcenniejszy dla zdrowia jest ten, który tłoczono na zimno. Znajdziemy w nim pełen pakiet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz najbardziej pożądane dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6 i kwas oleinowy.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas