Miód i olej – doskonałe produkty z rzepaku

article cover

Miód i olej – doskonałe produkty z rzepaku

Olej z rzepaku wspiera procesy metaboliczne, sprzyja unormowaniu poziomu cukru we krwi, budzi ruchy perystaltyczne jelit i pomaga uporać się z zaparciami. Chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, miażdżycy i łuszczycy. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
Olej z rzepaku wspiera procesy metaboliczne, sprzyja unormowaniu poziomu cukru we krwi, budzi ruchy perystaltyczne jelit i pomaga uporać się z zaparciami. Chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, miażdżycy i łuszczycy. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i moczopędnie.
Olej rzepakowy jest skarbnicą fitosteroli, które pomagają wyrównać poziom cholesterolu we krwi oraz polifenoli - związków o właściwościach przeciwutleniających. Potrzebujemy ich dla niezakłóconej pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego oraz optymalnego funkcjonowania nerek. Musimy dostarczać je z pożywieniem, bo ani fitosteroli, ani polifenoli organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Olej rzepakowy jest skarbnicą fitosteroli, które pomagają wyrównać poziom cholesterolu we krwi oraz polifenoli - związków o właściwościach przeciwutleniających. Potrzebujemy ich dla niezakłóconej pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego oraz optymalnego funkcjonowania nerek. Musimy dostarczać je z pożywieniem, bo ani fitosteroli, ani polifenoli organizm sam nie potrafi wytworzyć. 123RF/PICSEL
Te składniki oleju rzepakowego są kluczowe dla zdrowia skóry, oczu, jelit i hamowania niszczycielskiego działania wolnych rodników. Tworów, które tylko z nazwy są wolne. Nazwano je tak, bo zawierają niesparowane elektrony. W praktyce wolne rodniki są toksyczne dla zdrowia – na wszystkich poziomach. Niezmordowanie szukając pary, sieją olbrzymie spustoszenie w organizmie człowieka. Odpowiadają za rozwój większości chorób cywilizacyjnych i przedwczesne starzenie komórek.
Te składniki oleju rzepakowego są kluczowe dla zdrowia skóry, oczu, jelit i hamowania niszczycielskiego działania wolnych rodników. Tworów, które tylko z nazwy są wolne. Nazwano je tak, bo zawierają niesparowane elektrony. W praktyce wolne rodniki są toksyczne dla zdrowia – na wszystkich poziomach. Niezmordowanie szukając pary, sieją olbrzymie spustoszenie w organizmie człowieka. Odpowiadają za rozwój większości chorób cywilizacyjnych i przedwczesne starzenie komórek.
Żółte kwiaty skrywają czarne nasiona, z których tłoczony jest jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Najcenniejszy dla zdrowia jest ten, który tłoczono na zimno. Znajdziemy w nim pełen pakiet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz najbardziej pożądane dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6 i kwas oleinowy.
Żółte kwiaty skrywają czarne nasiona, z których tłoczony jest jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Najcenniejszy dla zdrowia jest ten, który tłoczono na zimno. Znajdziemy w nim pełen pakiet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz najbardziej pożądane dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6 i kwas oleinowy. 123RF/PICSEL
Gęsto usiane kwiaty rzepaku tworzą tak intensywnie żółte dywany, że najprzyjemniej podziwiać je z daleka. Wyglądają bajecznie, zwłaszcza poprzecinane pasami łąk albo polami młodych zbóż, co tworzy niepowtarzalny, naturalny patchwork. Rzepaku nie uprawiamy dla celów ozdobnych. Jest wartościową rośliną, której wciąż nie doceniamy. Być może dlatego, że jest relatywnie tani.
Gęsto usiane kwiaty rzepaku tworzą tak intensywnie żółte dywany, że najprzyjemniej podziwiać je z daleka. Wyglądają bajecznie, zwłaszcza poprzecinane pasami łąk albo polami młodych zbóż, co tworzy niepowtarzalny, naturalny patchwork. Rzepaku nie uprawiamy dla celów ozdobnych. Jest wartościową rośliną, której wciąż nie doceniamy. Być może dlatego, że jest relatywnie tani.
Po rzepakową wersję miodu warto sięgnąć w trosce o zdrowie serca i dotlenienia komórek. Dobrze, by mieli go pod ręką nadciśnieniowcy, sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Wspiera pracę wątroby i działa antyseptycznie. Pomocniczo warto stosować go w leczeniu infekcji zatok, gardła i oskrzeli. Zmniejsza częstotliwość kaszlu i stymuluje układ immunologiczny. Ma też szereg korzyści dla układu pokarmowego. Łagodzi dyskomfort związany z wrzodami żołądka, znosi zgagę i niweluje wzdęcia. Polskie produkty są niezwykle wartościowe. Korzystajmy z nich dla zdrowia. Ewa Koza, mamsmak.com
Po rzepakową wersję miodu warto sięgnąć w trosce o zdrowie serca i dotlenienia komórek. Dobrze, by mieli go pod ręką nadciśnieniowcy, sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Wspiera pracę wątroby i działa antyseptycznie. Pomocniczo warto stosować go w leczeniu infekcji zatok, gardła i oskrzeli. Zmniejsza częstotliwość kaszlu i stymuluje układ immunologiczny. Ma też szereg korzyści dla układu pokarmowego. Łagodzi dyskomfort związany z wrzodami żołądka, znosi zgagę i niweluje wzdęcia. Polskie produkty są niezwykle wartościowe. Korzystajmy z nich dla zdrowia. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Mocne argumenty dla zdrowia ma też miód rzepakowy. Wyróżnia go najwyższa, spośród wszystkich rodzajów miodu, zawartość aminokwasów. Obfituje w olejki eteryczne, szereg witamin i składników mineralnych oraz fruktozę, enzymy, garbniki, biopierwiastki, cholinę, kumarynę, flawonoidy i związki goryczkowe.
Mocne argumenty dla zdrowia ma też miód rzepakowy. Wyróżnia go najwyższa, spośród wszystkich rodzajów miodu, zawartość aminokwasów. Obfituje w olejki eteryczne, szereg witamin i składników mineralnych oraz fruktozę, enzymy, garbniki, biopierwiastki, cholinę, kumarynę, flawonoidy i związki goryczkowe.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?