Miód: Smak polskiej natury

Miód to nie tylko doskonały lek na wszystkie dolegliwości, ale i smak Polski w pigułce. Różni się w zależności od regionu, dlatego możemy pochwalić się jego różnorodnością. Pszczoły rozpoczęły już pracę, żebyśmy mogli cieszyć się tą złocistą słodkością cały rok.

Miód jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Miód jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy123RF/PICSEL

Różnorodność smaków miodu wynika z bogactwa naturalnego Polski, czyli z różnorodności pożytków. W zależności od surowca, dzieli się je ogólnie na miody nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Nektarowy jest jasny i aromatyczny, spadziowy ma lekko zielonkawy kolor, intensywny smak i silne właściwości lecznicze, natomiast mieszany to smak i samo zdrowie w jednym.

Bieszczady, Warmia i Mazury

Miody spadziowe występuję głównie w Polsce południowej, dlatego pszczelarze z północy, aby uzyska taki miód muszą odbyć wraz ze swoimi pszczołami długą podróż. Najlepsze warunki do produkcji miodów z wyciągów drzew iglastych natura stworzyła w Bieszczadach. Natomiast na terenach Warmii i Mazur występują miody nektarowe, czyli z pyłków kwiatów i netkarowo-spadziowe.

- Na Mazurach mamy czyste, ekologiczne tereny, gdzie mamy pożytki lipowe, wielokwiatowe, leśne i rzepakowe. Ale mamy w naszej ofercie też miody gryczane, a żeby taki otrzymać musimy przewozić nasze pszczoły aż do Nidzicy. To cała duża wyprawa, pszczoły trzeba przewozić nocą, a na miejscu stworzyć im idealne warunki do "pracy" - opowiada Agnieszka Pucer z Gospodarstwa Pasiecznego Bartnik Mazurski.

Pyłek przewodni

Czy można mieć jednak pewność, że pszczoły wybiorą ten pożytek, jaki wybrał dla nich pszczelarz? Nie zawsze. W jednym miodzie mogą znaleźć się pyłki różnych kwiatów, dlatego gatunek miodu określa tak naprawdę pyłek przewodni. Pszczelarz jest w stanie rozpoznać go po samym zapachu i smaku, ale chcąc wprowadzić miód do obrotu, trzeba zrobić badania fizyko-chemiczne.

- Bardzo ciekawy jest mazurski miód leśny, czyli z pożytków runa leśnego, m.in. z maliny leśnej, pokrzywy, dębów i klonów. Miody te cechują się charakterystycznym, aksamitnym smakiem. Są bardzo zdrowe i rozgrzewające. Charakterystyczne dla Mazur są także miody lipowe. Są to miody o wysokiej pyłkowości, charakteryzujące się bardzo intensywnym smakiem i zapachem kwiatu lipy - mówi Agnieszka Pucer.

- Zachęcam do smakowania miodów, bo są to smaki różnych regionów naszego kraju. To sposób na poznanie walorów wszystkich zakątków Polski- dodała.

13 rodzajów miodów

Samych miodów nektarowych, czyli kwiatowych jest ponad 13 rodzajów, m.in. rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, bławatkowy, koniczynowy, malinowy i wielokwiatowy. Mimo to, wszystkie miody mają bardzo podobne znaczenie dla naszego organizmu, zapobiegają chorobom, wyrównują niedobór witamin i mikroelementów. Ile miodów tyle smaków i każdy z nich ma swoje dodatkowe zastosowanie.

- W miodzie lipowym znajdują się różne substancje rozgrzewające tak jak w naparze z kwiatów lipy. Miód gryczany zawiera duże ilości cynku magnezu, wspomagających mięsień sercowy i układ krążenia. Miód akacjowy jest bardzo delikatny, osłaniający, jeśli ktoś cierpi z powodu nieżytów żołądka albo wrzodów - wymienia pszczelarz Marian Piotrowicz.

Piotrowicz zachęca do smakowania również tych mniej popularnych odmian miodu. Wciąż mało znany jest miód z takiej rośliny jak facelia błękitna. Miód ten jest delikatny, o nieco waniliowym aromacie. Prawdziwym rarytasem jest natomiast miód mniszkowy, wytwarzany z mniszka lekarskiego. Występuje jednak dość rzadko, bo jego produkcja wymaga odpowiednich warunków.

PAP life
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?