Mleko, jogurt czy ser są zdrowsze, jeśli są pełnotłuste
Po okresie niechęci i złej prasy, od kilku lat pełnotłuste produkty mleczne wracają do łask, coraz więcej pisze się o tym, że są dla naszego zdrowia bardziej korzystne, niż te odtłuszczone. Teraz ich miłośnicy będą mieli jeszcze więcej argumentów, najnowsze wyniki kolejnych badań naukowych pokazują bowiem, że nabiał z pełną zawartością tłuszczu nie tylko nam nie szkodzi, ale w pewnych wypadkach może pomagać. Naukowcy z UTHealth (The University of Texas Health Science Center at Houston) piszą o tym na łamach czasopisma "American Journal of Clinical Nutrition".
- Nasze wyniki nie tylko potwierdzają, ale nawet wzmacniają dowody na to, że tłuszcze obecne w produktach mlecznych, wbrew dotychczasowemu przekonaniu, nie zwiększają ryzyka chorób serca i nie przyczyniają się do wzrostu śmiertelności - mówi pierwsza autorka pracy, prof. Marcia Otto z UTHealth - Co więcej, jeden z tych kwasów tłuszczowych może nawet obniżać ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, w tym szczególnie udarów mózgu.
Badania prowadzono przez 22 lata, opierając się nie na deklarowanym przez ochotników spożyciu produktów mlecznych, ale obiektywnych wynikach pomiaru we krwi markerów konkretnych kwasów tłuszczowych. To pozwoliło ocenić wpływ tłuszczów w sposób bardziej obiektywny. W programie wzięło udział blisko 3 tysiące osób w wieku od 65 lat wzwyż. Po raz pierwszy zawartość kwasów tłuszczowych w osoczu krwi badano im w 1992 roku, kolejne badania przeprowadzono po 6 i 13 latach.
Poziom żadnego z typowych dla produktów mlecznych kwasów tłuszczowych nie miał wpływu na wzrost ogólnego ryzyka śmierci badanych, w przypadku jednego z tych tłuszczów ryzyko to nawet spadało. Okazało się, że u osób, u których poziom ten był najwyższy nawet o 42 procent, spadało ryzyko udaru mózgu. Zdaniem autorów pracy, dotychczasowe wskazania dietetyczne, sugerujące spożywanie odtłuszczonego mleka, jogurtów, czy serów, powinno się zmienić. Zawierają one bowiem więcej szkodliwych dla układu krążenia i przemiany materii cukrów.
- Nasze wyniki wskazują na potrzebę zmiany sugestii dietetycznych dla pełnotłustych produktów mlecznych, bogatych w wapń i potas. Produkty te są niezbędne dla zdrowia nie tylko w dzieciństwie, ale i w dorosłym wieku, szczególnie wtedy, gdy mamy do czynienia z ryzykiem osteoporozy- dodaje Otto -Konsumenci byli narażeni na tyle różnych i często sprzecznych doniesień dietetycznych, szczególnie w odniesieniu do tłuszczów, że warto zapewnić im dobrze uzasadnione wyniki badań, by mogli dokonywać wyborów w oparciu o naukowe fakty, a nie pogłoski.