Mleko kokosowe: Doskonale wpływa na zdrowie i urodę
Mleko kokosowe to stały składnik kuchni azjatyckiej, jednak od kilku lat robi furorę w Europie. Po ten pyszny napój szczególnie chętnie sięgają osoby, które dbają o swoje zdrowie i linię. Nie bez powodu, ponieważ mleko kokosowe pomaga schudnąć, a także jest pełne witamin oraz minerałów potrzebnych naszemu organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Dlaczego warto zainwestować w ten napój i pić go regularnie? O tym wszystkim poniżej.
Mleko kokosowe to ostatnio bardzo popularny napój. Głównie ze względu na swój smak, ale również właściwości prozdrowotne, stąd chętnie sięgają po nie zwolennicy zdrowego odżywiania się. Ciekawostką jest fakt, że wykorzystuje się je nie tylko w kuchni (szczególnie azjatyckiej), ale i w kosmetyce.
A w jaki sposób powstaje mleko kokosowe?
Mleko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego. Konkretnie w wyniku połączenia stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Wygląda bardzo charakterystycznie: ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i oczywiście kokosowy smak i zapach.
Za smak i zapach mleka kokosowego odpowiada tłuszcz pochodzący głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wiedzieć, że skład oraz kaloryczność mleka kokosowego zależne są od sposobu wytwarzania napoju. Jednak zazwyczaj mleko kokosowe składa się z około 3/4 wody oraz 1/4 tłuszczu.
Mleko kokosowe powstaje w wyniku ręcznej lub mechanicznej ekstrakcji z rozdrobnionego miąższu kokosa. Czasami dodaje się do niego wodę, w innych przypadkach nie. Mleko, które uzyskane zostaje podczas jednoetapowej ekstrakcji bez użycia wody, nazywane jest "kakang gata". Znajdziemy w nim około 52 procent tłuszczu i 38 procent wody. Mleczny napój wytwarza się w dwóch wersjach: pełnotłustej i częściowo odtłuszczonej. To drugie powstaje w wyniku odwirowania mleka pełnotłustego. Mleko kokosowe stanowi emulsję, która nie rozwarstawia się dzięki emulgatorom w nim zawartym. Chodzi konkretnie o lecytynę, kefalinę i fosfolipidom.
W pysznym mlecznym płynie znajdziemy sporo składników odżywczych, które świetnie wpływają na nasze zdrowie. Mowa między innymi o zdrowych tłuszczach, minerałach: wapniu, żelazie, magnezie, manganie, potasie, cynku, a także witaminach z grupy B, kwasie foliowym i błonniku. Warto wspomnieć również o liczbie kalorii, jaka znajduje się w mleku kokosowym. W 100 gramach jest ich około 200, więc - jak nietrudno zauważyć - jest to napój wysokokaloryczny.
Jaki wpływ mleko kokosowe ma na nasze zdrowie?
Pomaga schudnąć
Mimo sporej zawartości tłuszczu i kalorii mleko kokosowe przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Jak to możliwe? Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które stanowią największą część nasyconych kwasów tłuszczowych mleka kokosowego, są bardzo szybko spalane przez naszą wątrobę i przekształcane w energię. Dzięki temu tłuszcz nie odkłada się w tkance tłuszczowej. To jednak nie wszystko. Mleko kokosowe sprawia, że czujemy się na długo syci, a jelita efektywniej wchłaniają wartości odżywcze przyswajane z pożywieniem.
Wykazuje działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne
Mleko kokosowe wykazuje również działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a to wszystko dzięki zawartości kwasu laurynowego i kwasów tłuszczowych. Zmniejszają one ryzyko rozwoju różnego rodzaju infekcji w organizmie.
Wspomaga leczenie wrzodów
Okazuje się, że mleko kokosowe pomoże pomóc również w leczeniu choroby wrzodowej. Działa ono ochronnie na ścianki żołądka, a także łagodzi bóle. Mleko kokosowe ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego osoby, które odczuwają jego różne dolegliwości, powinny pić go regularnie.
Pozytywnie wpływa na układ kostny
Kwasy tłuszczowe obecne w mleku kokosowym zwiększają przyswajalność wapnia przez nasz organizm. Napój ten zatem wpływa pozytywnie na układ kostny.
Może zmniejszać poziom szkodliwego cholesterolu
Niektóre badania dowodzą, że regularnie dostarczane do organizmu mleko kokosowe może obniżać również poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.
Jaką ilość mleka kokosowego pić dziennie?
Jak wspomnieliśmy, mleko kokosowe to napój wysokokaloryczny, więc nie należy przesadzać z jego piciem. By odczuć pozytywne działanie dla zdrowia, wystarczy 1/3 szklanki dziennie.
Mleko kokosowe jest stałym składnikiem kuchni azjatyckiej, szczególnie tajlandzkiej, indyjskiej i karaibskiej. Gości również w daniach Ameryki Południowej. Nie oznacza to jednak, że nie można go stosować jako dodatku do polskich dań. Napój ten świetnie sprawdza się jako zamiennik śmietany. Można nim zabielać zupy i sosy. Ponadto, z mleka kokosowego wychodzą pyszne desery. Łatwo się go ubija, więc zastąpi również bitą śmietanę. Oczywiście możemy wykorzystywać go również jako alternatywę dla mleka krowiego i dodawać do kawy czy musli.
Mleko kokosowe w kosmetyce
Mleko kokosowe znalazło również swoje zastosowanie w kosmetyce, a to dlatego, że ma dobroczynny wpływ na skórę. Kokos świetnie nawilża naskórek, łagodzi poparzenia słoneczne, usuwa makijaż, a także hamuje procesy starzenia się. Ponadto, działa odżywczo na włosy.
Okazuje się, że mleko kokosowe możemy w prosty sposób przygotować samodzielnie. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w świeże orzechy kokosu. Możemy wykorzystać również wiórki kokosowe. Oto krótka instrukcja, która pomoże nam przygotować pyszny mleczny napój.
Potrzebne składniki
* litr wody
* 200 gramów wiórków kokosowych lub wody z dwóch orzechów kokosa.
1. Miąższ kokosa lub wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na noc.
2. Następnego dnia miksturę przekładamy do garnka, który należy podgrzać do około 70 stopni Celsjusza, ale nie gotować.
3. Podgrzane składniki należy dokładnie zmiksować.
4. Powstały napój odcedzamy. Warto dokładnie wycisnąć wiórki i miąższ kokosa. Gdyby mleko było zbyt gęste, można dodać do niego wodę.
5. Mleko należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu trzech dni.