Mleko z "kotków" to płynne złoto. Rozprawi się z grypą i katarem
Bazie, zwane potocznie "kotkami" zdobią gałęzie wczesną wiosną, zwiastując nadejście cieplejszych dni. Kwiatostany wierzby jednak nie służą wyłącznie walorom estetycznym, ale okazuje się, że zrobione z nich "mleko" ma działanie wzmacniające nasz organizm!
Natura niesie wiele dobrodziejstw i jak wiemy napoje roślinne, zwane potocznie "mlekami" roślinnymi, skutecznie zastępują to krowie. Jednym z takich wegańskich "mlek" jest mleko baziowe.
Produkowane jest z kwiatostanów wierzby, które nie tylko pięknie wyglądają wiosną, przybierając postać puchatych kulek na gałęziach, ale mają także sporo wartości odżywczych.
Okazuje się, że bazie bogate są w salicylany, czyli organiczne związki chemiczne. Wykazują one właściwości:
- przeciwbólowe
- przeciwgorączkowe
- przeciwzapalne
Są też zdatne do spożycia, co wiedziały już nasze babcie i sporządzały z nich swego rodzaju napój roślinny.
Ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe, mleko z bazi doskonale sprawdzi się przy bólu mięśni, a ze względu na działanie przeciwgorączkowe podczas grypy, czy przeziębienia.
Także dzięki zawartości kwasu acetylosalicylowego, napój polecany jest też przy chorobach serca. Jego regularnie stosowanie hamuje powstawanie zakrzepów i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Mleko baziowe może także być pomocne w profilaktyce udaru mózgu czy zatorów płucnych.
Czytaj również: Mleko sojowe zdrowsze od krowiego?
Niestety, jak w przypadku wytworzenia napoju roślinnego z owsa, czy z migdałów, nie jest możliwe uzyskanie takiego samego z kwiatostanów wierzby.
Dlatego do wykonania takiego mleka potrzeba będzie nam baza. Może sprawdzić się tu mleko krowie, ale równie dobrze poradzą sobie właśnie wszelkiego rodzaju mleka roślinne.
Przepis na baziowe mleko - składniki:
- 6 łyżek świeżych bazi
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
Przygotowanie:
- Najpierw zaczynamy od podgrzania mleka na niewielkim ogniu, który należy wyłączyć tuż przed zagotowaniem.
- Po zdjęciu rondelka z mlekiem z ognia dodajemy wcześniej opłukane pod bieżącą wodą bazie i podgrzewamy na niewielkim ogniu miksturę przez krótką chwilę.
- Następnie odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie odcedzamy bazie i napój jest gotowy do spożycia.