Reklama

Mniejsze porcje lepiej smakują

Spożywanie mniejszych porcji jedzenia powoduje, że potrawy smakują nam lepiej - przekonują naukowcy. W trakcie badań udowodniono również, że każdy kolejny kęs serwowanej potrawy nie jest już tak satysfakcjonujący jak poprzedni.

"Mniej znaczy smaczniej" - tak w skrócie można podsumować wyniki badań naukowców z Boston University School of Management i Stanford University Graduate School of Business. Badacze wykazali, że mniejsze porcje jedzenia smakują nam lepiej.

Można zatem powiedzieć, że zarówno dla rozkoszy podniebienia jak i naszej talii zdecydowanie lepiej byłoby sięgać po niewielkie dania. Niestety, choć faktycznie "mniej znaczy smaczniej", nie koniecznie oznacza lepiej.

W trakcie drugiej części eksperymentu badacze wykazali, że nasze zmysły pobudzone intensywnym smakiem potraw powodują, że bardzo szybko mamy ochotę na więcej. Nawet jeśli zjemy mniejszy kawałek tortu, trzeba wykazać się ogromną siłą woli, aby nie sięgnąć po kolejny kęs.

Reklama
PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy