Moringa - ziele, które pomaga na cukrzycę
Jeśli należysz do osób, którym zależy na utrzymaniu tak długo, jak tylko się da: sprawności, zdrowia czy energii, powinieneś dodać do swojej diety moringę. W tym artykule zostaną przedstawione zdrowotne właściwości tego mało znanego w Polsce zioła.
Moringa olejodajna jest rośliną powszechnie występującą na terenie Azji; stosowaną w medycynie od tysięcy lat. Jej gałązki przypominają trochę pałeczki do grania na perkusji. Moringa jest niebywale bogata w wiele witamin i minerałów. Potwierdza to wiele testów przeprowadzonych przez naukowców. Roślina jest ciągle badana i na światło dzienne wychodzi coraz więcej jej właściwości. Poniżej wymienionych zostało siedem powodów, dla których warto dodać zarówno liście jak i owoce tej rośliny do swojej standardowej diety.
Moringa jest bogatym źródłem wielu mikroskładników. Jej liście są bogatszym źródłem mikroelementów niż łupiny. Stężenie witamin jest jednak tak silne, że jeden kubek łupiny dostarcza 157% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, natomiast w kubku liści moringi znajduje się: 19% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 9% na witaminę A 11% na witaminę B2 12% na witaminę C 2 gramy białka 11% zapotrzebowania dziennego na żelazo Oraz 8% na magnez. Uwaga: wysuszone liście moringi można dostać w niektórych sklepach z ziołami, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne uprawianie tej rośliny.
Moringa posiada właściwości, które są w stanie korzystnie wpływać na tkankę kostną. Roślina ta zawiera sporo żelaza i wapnia, które nie tylko pomagają chronić kości, ale również je wzmacniają. Ta ostatnia właściwość - co podkreślają eksperci - jest szczególnie ważne dla dzieci w okresie dorastania. Pamiętaj że zdrowe kości dadzą ci więcej siły.
Będziecie pewnie zaskoczeni, ale ta roślina potrafi również zwalczać bóle głowy. Wystarczy wziąć korzeń moringi i wycisnąć z niego soki. Następnie połączyć sok z cukrem trzcinowym i wypić. W niedługim czasie odczujesz znaczną ulgę od bóli głowy.
Moringa pomoże ci zwalczyć wiele problemów ze wzrokiem, między innymi zapalenie spojówek. Przygotowanie miksturki jest bardzo proste. Wystarczy, że zetrzesz parę liści, a następnie otrzymaną pastę nałożysz na oczy. Dodając do mieszanki miód, otrzymasz wspaniałą pomoc w leczeniu zapaleń rogówki. Moringa pomaga również na opuchnięte oczy.
Moringa w naturalny sposób przyczynia się do wyrównywania poziomu cukru we krwi. Jest to bardzo ważne, ponieważ ten ostatni przyczynia się do powstania wielu chorób, między innymi tych związanych z sercem. Ostatnie badania pokazują, że moringa obniża poziom cukru. Przeprowadzono je zarówno na ludziach, jak i zwierzętach. Badając grupę 30 kobiet, stwierdzono, że u tych, które spożywały moringę, poziom cukru obniżył się o 13,5% w ciągu trzech miesięcy.
Każdy powinien również wiedzieć, że moringa dzięki swoim właściwościom oczyszcza krew. Oprócz tego przygotowana z niej papka zwalcza wypryski i inne problemy związane ze skórą. Moringa może być aplikowana bezpośrednio na trądzik i działa bardzo szybko, z powodu właściwości podobnych do antybiotyków.
Dzięki zawartości witaminy A moringa znacząco spowalnia procesy starzenia się. Witamina A dodatkowo wzmocni twój układ odpornościowy i poprawi wzrok. Faktem jest, że wielu z nas nigdy nawet nie słyszało o morindze. Pamiętaj jednak, że wprowadzenie jej do swojej diety ma wiele pozytywnych skutków dla twojego organizmu.