Reklama

Morskie kuracje na poprawę samopoczucia

Nawet z dala od plaż, możesz korzystać z leczniczych właściwości morza i pochodzących z niego produktów. Z ich pomocą pokonasz częste dolegliwości.

Algi pomogą usunąć toksyny

Podobnie jak wszystkie produkty pochodzące z morza, algi są źródłem witamin, minerałów i mikroelementów łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Wzmacniają odporność i wiążą szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Dzięki temu przypisuje im się antynowotworowe działanie. Są też źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i E. Algi mają wysoką zawartość jodu, manganu, bromu i potasu. Są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, więc wykorzystuje się je w walce z anemią. Ułatwiają też usuwanie z organizmu toksyn. W aptekach kupimy suplementy z glonami (spiruliną), zaś w sklepach z medycyną naturalną - glony sproszkowane, które dodaje się do posiłków: 5 g dziennie.

Reklama

Roztwór wody morskiej udrożni nos

Czyszczenie nosa codziennie rano i wieczorem za pomocą roztworu wody morskiej pomaga chronić przed przeziębieniem. Słona mgiełka usuwa zanieczyszczenia (np. pyłki) i nawilża śluzówkę nosa, co czyni ją bardziej odporną na atak drobnoustrojów. Woda morska wykorzystywana w produkcji takich preparatów pobierana jest w czasie przypływów i odpływów, kiedy jest najbardziej wzburzona i zawiera najwięcej mikroelementów. Wśród nich znajduje się m.in. miedź, której właściwości antybakteryjne znane były już w starożytności, a także mangan, pierwiastek ceniony za działanie antyalergiczne - hamuje on wydzielanie histaminy, głównego czynnika powodującego występowanie alergii.

Sól z Morza Martwego ukoi choroby skóry

Sól morska powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Najwięcej leczniczych właściwości ma sól z Morza Martwego (kupisz ją np. w internecie, ok. 120 zł/12 kg). Kąpiele w jej roztworze są polecane przez dermatologów jako element terapii w schorzeniach skórnych (zwłaszcza w łuszczycy i AZS). Poza tym detoksykują, koją nerwy, zmniejszają uczucie znużenia, dodają energii i łagodzą bóle kostno-mięśniowe.

Przygotuj leczniczą kąpiel: weź 600 g soli na 60 l wody o temperaturze ok. 37 st. C i zanurz się w niej na 20 min. Możesz też przygotować kojącą kąpiel dla dotkniętych grzybicą lub obrzękiem stóp: weź jedną łyżkę stołową na 7-8 litrów wody. Mocz nogi przez 10-15 minut w temperaturze 37-38 st. C. Przez ten czas masuj bolące, chore miejsca. Po takim zabiegu znikną przykre dolegliwości takie jak pieczenie, świąd czy też uczucie ciężkości nóg.

Kompresy zmniejszą ból zatok

Sól morska jest tanim i skutecznym lekarstwem na uciążliwe objawy infekcji wirusowych. Zastosuj ją w formie kompresu, który ukoi zapchane i bolące zatoki. Wystarczy kilka garści gruboziarnistej soli podgrzać na patelni, następnie zawinąć ją w płócienną ściereczkę i przyłożyć do czoła. Uwalniające się z woreczka związki cennych pierwiastków (m.in. jodu i bromu) przyspieszą proces usuwania zalegającej wydzieliny. Jeśli dokucza ci tylko ból u nasady nosa, możesz wykonać inhalację na bazie roztworu z soli. Do miski z 2 l gorącej wody wsyp 4-6 łyżek soli kuchennej lub soli morskiej. Pochyl się nad parującą wodą, na głowę nałóż ręcznik (tak, aby powstał namiot) i wdychaj nosem unoszące się opary. Wdychając parę wodną należy mieć zamknięte oczy.

Dieta bogata w ryby wesprze układ odpornościowy

Tłuste ryby morskie (m.in. flądra, dorsz, łosoś i śledź) są naturalnym źródłem witaminy D i A oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Wit. D wzmaga aktywność makrofagów - dużych komórek z grupy krwinek białych, które zwalczają bakterie. Z kolei wit. A stymuluje odporność na wszelkie choroby zakaźne. Spożywanie bogatych w nią ryb zwiększa aż o jedną trzecią liczbę tzw. limfocytów pomocniczych, które odpierają ataki bakterii i wirusów. Takie właściwości ma też tran, ale wiosną i latem, jeśli często jesteśmy na świeżym po

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy