Na czym polega alergia krzyżowa?
Mój 5-letni synek jest uczulony na pyłki traw i drzew. Ostatnio Piotruś kilka razy po zjedzeniu jabłka skarżył się, że odczuwa silne pieczenie w buzi. Czy to jest objaw świadczący o tym, że syn ma również uczulenie na owoce?
Tak. Jest to symptom tzw. alergii krzyżowej. Po prostu pewne alergeny wziewne mają zbliżoną budowę do niektórych cząsteczek pokarmowych (tzw. wspólne epitopy).
To powoduje, że dziecko może jednocześnie (krzyżowo) reagować zarówno na alergeny wziewne, jak i pokarmowe.
Zjawisko to obserwowane jest najczęściej właśnie u osób uczulonych na pyłki roślinne.
Po pewnym czasie trwania choroby pojawia się u nich alergia na świeże warzywa i owoce. Nadwrażliwość, np. na pyłki brzozy, może łączyć się z nietolerancją jabłek, marchwi, selera, gruszki, kopru czy ziemniaka, a alergia na trawy może powodować uczulenie na soję, pomidory, melony, arbuzy, orzeszki ziemne, pomarańcze czy brzoskwinie.
Zjawisko alergii krzyżowej stosunkowo rzadko występuje u dzieci, zaś znacznie częściej u dorosłych, zwykle już po pewnym czasie trwania alergii wziewnej.
Inne popularne reakcje krzyżowe to:
● pyłki chwastów (bylica) - seler, marchew, jabłko, banan, arbuz, zioła oraz przyprawy;
● lateks - banan, kiwi, awokado, pomidor, ziemniak;
● sierść kota - wieprzowina;
● roztocza - skorupiaki.
Odpowiedzi udzieliła: dr Ewa Najberg, alergolog z wieloletnim doświadczeniem