Na pomoc wątrobie

Systematycznie zatruwamy ją jedzeniem, alkoholem, lekami. A ona przez wiele lat znosi to w milczeniu. Nie boli, bo nie jest unerwiona

Kiedy ma już dość „złego traktowania”, powiększa się. Otaczająca ją błona otrzewnowa rozciąga się i wątroba uciska na jelita i żołądek. Stąd uczucie kłucia w boku i rozpierania pod żebrami.

Gdy wątroba niedomaga

Zaburzenia w jej pracy dają różne objawy. Wolniejsza przemiana materii prowadzi do nadwagi i otyłości, na którą nie pomagają kuracje odchudzające. Pojawia się chroniczne zmęczenie, podwyższone ciśnienie krwi, biegunki lub zaparcia, wahania nastroju (od depresji po euforię), apetyt na słodycze, nasilenie dolegliwości alergicznych. Inne objawy: piegi i brodawki, brązowe plamki przy cebulkach włosów, zimna i wilgotna skóra ciała i rąk, zabarwiony na żółto spód języka, wzdęcia, gorycz w ustach, zaczerwienienie skóry wnętrza dłoni w okolicy kciuka i małego palca, skurcze w łydkach i palcach rąk.

Jak jej pomóc?

Najprostszą i najbardziej naturalną kuracją, po której wątroba odzyska formę, jest właściwa dieta. Potrzeba ośmiu tygodni, w czasie których będziemy jeść mniej, ale częściej. Zamiast 3 dużych posiłków – 5 lub 6. Na czas kuracji odstawiamy: nabiał (mleko, sery, śmietanę, jogurty, masło, lody, margaryny, jajka), czerwone mięso, białe pieczywo, słodycze (ale można jeść miód), słone paluszki, prażone orzeszki, alkohol. Na talerzu powinny się znaleźć warzywa (marchew, buraki, papryka, pomidory, cebula, czosnek, rzodkiewka, brukiew). Także zielone: kapusta, sałata, koper, nać pietruszki, szczypior, brokuły, pory. Nasiona: fasola, groszek, soczewica, ryż, siemię lniane, soja, orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik. Otręby owsiane i ryżowe. Pieczywo: ciemne, gruboziarniste, grzanki. Ryby: sardynki, szprotki, tuńczyk. Tłuszcze: oliwa, oleje tłoczone na zimno, masło sezamowe, pasty sokjowe. Zioła: mniszek lekarski, kora wiązu śluzowego. A także mleko sojowe, kiełki nasion roślin strączkowych, świeże soki warzywne oraz świeże i suszone owoce.

Reklama

Przebieg kuracji

Przez pierwsze dwa tygodnie kuracji oczyszczającej stopniowo ograniczaj produkty, które należy wyeliminować z diety. Przez kolejne dwa w ogóle z nich zrezygnuj. Przez następne dwa mniej rygorystycznie planuj posiłki, ale ilość zakazanych produktów ograniczaj. To, co można zjeść na surowo, jedz w postaci surówek. Gotuj (najlepiej na parze lub w małej ilości wody) tylko te produkty, których nie można jeść na surowo. Zamiast smażyć, duś potrawy w wodzie z dodatkiem oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia lub piecz w folii. Pieczywo jedz czerstwe lub w postaci grzanek. Posiłki powinny być świeżo przygotowane. Efekt kuracji będzie lepszy, jeśli do każdego z nich wypijesz pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z żurawin lub jabłek. Wątrobie służą wyciągi z ziół. Np. preparaty Sylimarol, Hepason Complex i Hepatil Complex chronią komórki tego ważnego organu przed wpływem toksyn. W regeneracji komórek wątroby pomagają m.in. Esseliv i Essentiale forte.

Co jej szkodzi?

- Obżarstwo (zwłaszcza nadmiar tłuszczu, czerwonego mięsa, białej mąki, cukru), nadużywanie alkoholu, leki, wdychanie oparów substancji chemicznych, środków owadobójczych, dymu tytoniowego.

- Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A, B i C. Przeciwko A i B można się chronić szczepionkami. l Drakońskie, jednostronne diety odchudzające (np. kapuściana, białkowa). A także długotrwałe głodówki.

- Nadużywanie leków, np. paracetamolu, antybiotyków, środków przeciwzapalnych i przyjmowanych z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu. Szkodzić też mogą leki bez recepty - ich używanie lepiej uzgodnić z lekarzem.

kons.: Grzegorz Borstern, spec. chorób wewn.

Dowiedz się więcej na temat: wątroba | zatrucie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje