Reklama

Reklama

Na problemy z wątrobą najlepszy jest... kalafior!

Jeżeli masz dni, kiedy zjedzenie czegoś smażonego lub bardziej tłustego niż zazwyczaj, powoduje bolesność w okolicach wątroby, przygotuj kalafior. Zawiera on związek - indol, który jest nie mniej skuteczny niż sylimarol obecny w ostropeście.

I nie jest to rodzaj mądrości ludowej przekazywanej z pokolenia na pokolenie, tylko wniosek płynący z badań. Eksperyment przeprowadzili badacze z Texas Agricultural and Mechanical University. Wyniki i płynące z tego wnioski opublikowali na łamach pisma "Hepatology".

Reklama

Ale to nie wszystko. Związek występujący m.in. w kapuście, jarmużu, kalafiorze czy brukselce może pomóc w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby - informują naukowcy z Texas Agricultural and Mechanical University.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby rozwija się, gdy w hepatocytach dochodzi do nagromadzenia tłuszczu. Choroba ta może być wynikiem niewłaściwego sposobu odżywiania (m.in. zbyt dużego spożycia tłuszczów nasyconych) i otyłości. Przy braku odpowiedniego leczenia może prowadzić do marskości i raka wątroby.

Wpływ indolu na niealkoholowe stłuszczenie wątroby badano w grupie 137 pacjentów, a także na modelu zwierzęcym i komórkach wyhodowanych w laboratorium.

Dowiedz się więcej na temat: wątroba | zdrowie | dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje