Na śniadanie, obiad i kolację
Ich prozdrowotne właściwości nie mają sobie równych. Sprawdź, dlaczego warto jeść kasze.
Pokarm dla mózgu
Cennym źródłem żelaza, cynku i krzemu jest kasza jaglana. Zawarta w niej lecytyna odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo. - Dzięki jaglanej zadbamy o koncentrację, odporność i siłę naszych maluchów. Jej neutralny smak sprawia, że idealnie komponuje się z mlekiem i owocami. Zimą można podawać ją na ciepło, a latem ugotowaną i ostudzoną kaszką zagęszczać koktajle jogurtowo-owocowe - radzi dietetyczka.
Na odporność
Świetnym sposobem na zwiększenie odporności dziecka będzie kasza owsiana. - Jest ona bogata w błonnik (β-glukany), który odżywia komórki jelita i dba o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu wzmacnia się bariera jelitowa chroniąca przed wnikaniem do organizmu szkodliwych drobnoustrojów. W efekcie nasza pociecha nie tylko będzie rzadziej zapadała na przeziębienia, ale stanie się także mniej narażona na biegunki wirusowe. Podobne działanie do owsianej posiada kasza jęczmienna. Na śniadanie możemy serwować ją np. w formie sałatek z jogurtem i owocami sezonowymi - zachęca Katarzyna Foszner.
Po chorobie
Dla maluszków, które nabierają sił po chorobie (zwłaszcza przewodu pokarmowego), najlepsze będą delikatne i lekkostrawne kasze, takie jak manna i kukurydziana. Dzieci chętnie je zjedzą w formie smacznego kleiku lub jako deser z dodatkiem gotowanych owoców. Czytaj więcej na http://mamdziecko.interia.pl/zdrowie/news-kasza-niezastapione-sniadanie,nId,2439004#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox