Nać pietruszki: niedoceniana bomba witamin
Zafascynowani kuchnią innych krajów, dekorujemy nasze potrawy egzotycznymi ziołami: bazylią, kolendrą, miętą, czosnkiem niedźwiedzim. Tymczasem zielona pietruszka, bez której nasze mamy i babcie nie wyobrażały sobie żadnego obiadu, to prawdziwa bomba witamin. Warto ją docenić!

Nać pietruszki: niedoceniana bomba witamin
Zafascynowani kuchnią innych krajów, dekorujemy nasze potrawy egzotycznymi ziołami: bazylią, kolendrą, miętą, czosnkiem niedźwiedzim. Tymczasem zielona pietruszka, bez której nasze mamy i babcie nie wyobrażały sobie żadnego obiadu, to prawdziwa bomba witamin. Warto ją docenić!

Wiele innych korzyści Nać pietruszki zawiera dwa cenne olejki eteryczne: apiol i mirystycynę, które działają bakteriobójczo (mają też działanie halucynogenne - nasiona pietruszki są uznawane za narkotyk). Apigenina – silny przeciwutleniacz, który znajdziemy w pietruszce pooprawia odporność i redukuje stany zapalne całego organizmu. Łagodzi też dolegliwości wątroby i wspiera trawienie.

Wspiera zdrowie nerki Właściwości przeciwzapalne pietruszki, a także zdolność regulowania pH moczu i obniżania ciśnienia krwi, mogą pomóc utrzymać zdrowe nerki i zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Trzeba jednak koniecznie pamiętać, że pietruszka jest stosunkowo bogata w szczawiany, dlatego osoby cierpiące już na kamienie nerkowe powinny używać jej bardzo ostrożnie.

Wspiera zdrowe nerki Praca nerek jest ogromnie ważna – filtrują krew, usuwając z organizmu usuwając zanieczyszczenia, toksyny i produkty przemiany materii. W jaki sposób nać pietruszki wspiera nerki? Badania wykazały, że ma właściwości przeciwzapalne ze względu na przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, karotenoidy i witaminę C. Pomaga w stanach zapalnych pęcherza i nerek. Poza tym na nerki bardzo korzystnie wpływa obniżenie ciśnienia całego organizmu, a to jeden z bonusów regularnego sięgania po zieloną pietruszkę. Pietruszka zawiera dużo azotanów, które pomagają rozszerzać naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi i obniża wysokie ciśnienie krwi.

Dobra dla serca W 2011 zespół badaczy z Uniwersytetu w Maryland opublikował wyniki prowadzonych przez 18 lat badań, którymi objęto ponad 13 tysięcy osób. Wykazano w nim ponad wszelką wątpliwość, że osoby z wyższym poziomem karotenoidów we krwi miały znacznie niższe wskaźniki śmiertelności z powodu chorób serca. Analogiczne działanie ma witamina C – obniża ryzyko chorób serca, a przede wszystkim wynikającą z nich śmiertelność – co w 2017 udowodnili badacze hiszpańscy.

Dobra dla serca Nać pietruszki niezwykle korzystnie wpływa na pracę naszego serca. Dlaczego? Jest bogata w karotenoid, którym jest silnym przeciwutleniaczem, korzystnie wpływającym na serce. W badaniach przeprowadzonych w 2015 roku we Włoszech dowiedziono, że dieta bogata w karotenoid obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i wylewu, łagodząc przewlekłe stany zapalne, obniżając ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu LDL.

Obniża poziom cukru Stała obecność naci pietruszki w diecie sprawia, że poziom cukru we krwi obniża się i zbliża do prawidłowego poziomu. Oczywiście kluczowa jest tu zdrowa, dobrze zbilansowana dieta. Badania na szczurach przeprowadzone w 2003 roku przez badaczy ze Stambułu wykazały, że cierpiące na cukrzycę typu 1 zwierzęta, którym podawano ekstrakt z pietruszki miały korzystniejszy poziom cukru niż te, które znalazły się w grupie kontrolnej.

Witamina K Korzystnie wpływa na zdrowie serca, jest niezbędna do krzepnięcia krwi i istotna dla osób cierpiących na nadmierne, niekontrolowane krwawienia. Witamina K korzystnie wpływa też na kości.123RF/PICSEL

Witamina C Poprawia odporność, pozwala organizmowi chronić się przed chorobami i infekcjami. Korzystnie wpływa na serce, jest także silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Skórze zaś dodaje świeżości i blasku.

Witamina A Wzmacnia odporność organizmu, uszczelnia komórki i chroni je przed starzeniem. Poza tym, niezwykle korzystnie wpływa na wzrok i stan skóry.123RF/PICSEL

Jeśli sięgamy dziś po natkę pietruszki, zwykle robimy to z uwagi na jej bogate walory smakowe – dodana do zup, mięs, ryb, warzyw na ciepło (obowiązkowy zestaw z ziemniakami) czy sałatek, wydobywa ich aromat i wzmacnia smak potrawy. Niekoniecznie jednak myślimy o tym, że zielona pietruszka ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To błąd! Zielona natka może być naszym sprzymierzeńcem w wielu dolegliwościach! Jakich?

Makroelementy Nać pietruszki zawiera też wiele cennych pierwiastków. Przede wszystkim: magnez, potas, kwas foliowy, żelazo i wapń.

Mało kalorii, dużo witamin Nać pietruszki zawiera bardzo mało kalorii – sto gramów to około 36 kcal. Oznacza to, że dwie stołowe łyżeczki pietruszki to tylko 2 kcal. Z dietetycznego punktu widzenia można więc używać jej do woli. Zielona pietruszka zawiera też mnóstwo witaminy A i C, a przede wszystkim witaminy K.