Oczyszczają tętnice, zapobiegają nowotworom. Tanio kupisz w każdym sklepie

Dojrzałe banany są zdecydowanie zdrowsze, niż zielone
Dojrzałe banany są zdecydowanie zdrowsze, niż zielone 123RF/PICSEL
  • witaminy A C, E, K
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • wapń
  • pektyna
  • magnez
  • fosfor. 

Dojrzały banan: Właściwości

Czy dojrzałe banany z ciemnymi plamkami są zdrowe?

Sposób na dojrzałe banany

Z bananów można przygotować pyszny chlebek
Z bananów można przygotować pyszny chlebek123RF/PICSEL
  • ciasta
  • smoothies
  • lodów 
  • chlebka

Przepis na chlebek bananowy

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • szczypta soli
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. 
  2. Wbij jajka do miski i zmiksuj. Dodawaj cukier, masło, a na końcu rozgniecione banany. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj przygotowaną wcześniej masę bananową i całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Dodaj drobno posiekane orzechy i połącz wszystkie składniki.
  4. Ciasto włóż do wyścielonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i piecz przez godzinę. 

Dojrzałe banany: Co z nich zrobić?

Co można przygotować z dojrzałych bananów?
Co można przygotować z dojrzałych bananów?123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
  • 1 cebulę
  • 3 duże łyżki masła ghee
  • 3 łyżeczki curry
  • szczyptę mielonych goździków
  • szczyptę słodkiej papryki
  • szczyptę mielonego kminu rzymskiego

Curry z bananów: Przygotowanie

  1. Rozgrzej masło na patelni i dodaj wszystkie przyprawy. Mieszaj, aż zaczną wydzielać aromat. 
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka i smaż na małym ogniu aż zmięknie. 
  3. Dodaj banany pokrojone w plasterki i smaż na małym ogniu, aż się rozlecą. 
  4. Gdy curry będzie gotowe, zdejmij je z kuchenki i podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem, najlepiej basmati. Do ryżu możesz dodać także sparzone rodzynki lub orzechy ziemne. 

Kto nie powinien jeść bananów?

„Ewa gotuje”: Chlebek bananowyPolsatPolsat