Reklama

Najlepsze antyalergiczne produkty żywnościowe

Alergie są jednym z najczęstszych schorzeń w dzisiejszych czasach. Alergia to niepożądana reakcja wywołana przez układ odpornościowy na obecność pewnych substancji, która dla zdrowych osób nie ma żadnego wpływu na układ odpornościowy. Każda substancja, która wyzwala reakcję alergiczną, jest zwana alergenem. Niektóre powszechne alergeny to pyłki, roztocza, sierść zwierząt domowych, lateks, różne pokarmy, jad owadów, a także pewne leki. Reakcja alergiczna może objawiać się wpływem na nos, płuca, gardło, zatoki, uszy, błonę śluzową żołądka lub skórę. Alergie mogą powodować wiele objawów, takich jak katar, kichanie, swędzenie skóry, łzawienie oczu, zaczerwienienie oczu, świszczący oddech, pokrzywka, łuszcząca się skóra, wysypka skórna, duszności, obrzęki dróg oddechowych lub astma. Objawy te mogą wahać się od takich o niewielkim natężeniu do ciężkich reakcji alergicznych i zależy w głównej mierze od rodzaju alergenu. Istnieje kilka sposobów leczenia alergii. Jeśli masz skłonności do alergii, możesz uwzględnić niektóre przeciwalergiczne produkty spożywcze w swojej diecie, aby zapobiec, albo także złagodzić już istniejący problem.

1.

Jabłka

Jedno jabłko dziennie może pomóc utrzymać zdrowy układ odpornościowy i może pomóc w zapobieganiu reakcji alergicznych. Jabłka są pełne kwercetyny, flawonoidu o znanym działaniu zabezpieczającym przed reakcjami alergicznymi. Kwercetyna stabilizuje błony komórkowe komórek i granulocytów zasadochłonnych, co z kolei zapobiega uwalnianiu nadmiaru histaminy w organizmie.

Jedz więc jedno jabłko dziennie, ale pamiętaj, że należy jeść ekologiczne jabłka, które nie zawierają pestycydów. Szklanka soku jabłkowego jest również dobrym wyborem, jeżeli nie masz pod ręką świeżego jabłka, ale pod warunkiem, że jest to sok wytłaczany z jabłek, a nie z kartonu.

Reklama

2. Kurkuma

Kurkuma jest potężną bronią w celu zapobiegania alergii. Zawiera ona aktywny składnik, kurkuminę, potężny przeciwutleniacz oraz związek przeciwzapalny, który pomaga zwalczać alergie. Dodatkowo działa jako środek zmniejszający przekrwienie błon śluzowych, co może złagodzić wiele objawów reakcji alergicznej.

Wymieszaj 1 łyżeczkę kurkumy w szklance gorącego mleka i pij taki napój raz dziennie. Można również użyć kurkumy w kuchni. Alternatywnie skorzystaj z suplementów kurkuminy po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

3. Czosnek

Czosnek jest innym antyalergicznym pożywieniem, które trzeba uwzględnić w swojej diecie. Jego zdolność do hamowania aktywności pewnych enzymów, które wytwarzają związki zapalne w organizmie, może pomóc zapobiec reakcjom alergicznym.

Dodatkowo, właściwości przeciwzapalne, antybiotyki i przeciwutleniacze pobudzają działanie układu immunologicznego. Jedz jeden do dwóch rozgniecionych ząbków surowego czosnku codziennie, aby zapobiec alergii. Można również zdecydować się na stosowanie suplementów czosnku po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

4.

Cytryna

Cytryny są doskonałym owocem pobudzającym układ immunologiczny, który może zapobiegać alergii. Cytryny są pełne witaminy C i przeciwutleniaczy. Działają również jako antytoksyny i pomagają utrzymać odpowiednie pH.

Pij wodę z cytryną przez cały dzień dla skutecznej detoksykacji organizmu i aby pozbyć się toksyn i zanieczyszczeń z ciała. Inną opcją jest wymieszanie soku z jednej cytryny z oliwą z oliwek, aby przygotować zdrowy sos do sałatek i kanapek.

5. Łosoś

Łosoś to ryba bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 i DHA . Te kwasy tłuszczowe są bardzo dobrymi “wojownikami” ze stanami zapalnymi i tym samym mogą pomóc uspokoić alergie. Ponadto, łosoś może poprawić funkcjonowanie płuc, zmniejszając intensywność objawów alergii, takich jak astma, przekrwienie błon śluzowych i grypopodobnych objawów.

Jedz co najmniej dwie porcje łososia tygodniowo i zwiększ tę ilość do trzech porcji w ciągu sezonu alergii. Wraz z łososiem, dołącz do swojej diety ryby takie jak makrela, pstrąg, śledź i sardynki.

6. Zielona herbata

Alergicy muszą dodać zieloną herbatę do swojej diety, aby wzmocnić ich system odpornościowy i zapobiegać reakcjom alergicznym.

Związki chemiczne zawarte w zielonej herbacie mogą zablokować receptory komórek zaangażowanych w wytwarzanie odpowiedzi alergicznej. Zielona herbata ma także właściwości antyutleniające, przeciwzapalne i przeciwhistaminowe.

Pij 2 filiżanki zielonej herbaty dziennie. Aby zwiększyć skuteczność herbaty, dodaj do niej miód i cytrynę.

7.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki posiadają duże ilości beta-karotenu oraz potasu, manganu i witaminy B6, które pomagają leczyć stany zapalne w organizmie.

Dodatkowo zawierają witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza produkcję histaminy. Mają one również unikalne białko o właściwościach przeciwutleniających.

Jedz 1/2 szklanki gotowanych, grillowanych lub pieczonych słodkich ziemniaków, aby poprawić stan swojego systemu odpornościowego i zapobiegać alergii.

8. Imbir

Pełen właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających imbir, to kolejny potężny antyalergiczny produkt spożywczy. W rzeczywistości, działa lepiej niż większość leków przeciwhistaminowych na zatrzymanie stanu zapalnego.

Dodatkowo imbir może hamować skurcze dróg oddechowych i stymuluje wydzielanie śluzu, który pomaga zapobiegać i łagodzić objawy astmy.

Pij 2 szklanki herbaty imbirowej codziennie. Również możesz dodać kilka plasterków imbiru do codziennych posiłków i napojów. Jeśli chcesz brać suplementy diety z imbirem, najpierw skonsultuj się z lekarzem.

9. Nasiona lnu

Nasiona lnu, zawierające selen i kwasy tłuszczowe omega-3, mogą pomóc zapobiec reakcjom alergicznym. Kwasy tłuszczowe mają działanie zmniejszające stany zapalne w organizmie. Selen z kolei pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zwiększa działanie przeciwutleniaczy.

Dodaj 1 łyżkę siemienia lnianego (zmielonego) do szklanki ciepłej wody lub mleka i pić raz dziennie. Można też posypać mielonym siemieniem lnianym sałatki, jogurty i inne potrawy.

Uwaga: Ogólnie rzecz biorąc, są to najlepsze przeciwalergiczne produkty. Jednakże, niektóre mogą same stać się alergenami dla pewnych osób, więc jeśli jesteś uczulony na którykolwiek z produktów wymienionych w naszym zestawieniu, unikaj go.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: alergia | zdrowa żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy